• Chocolatte

    Ik ben dolgelukkig. Niet omdat we onze helikopter van Libië terugkrijgen, maar omdat het eigenlijk zo goed als zeker is dat we het Songfestival 2012 gaan winnen. Het kan ons bijna niet meer ontgaan. Gisteravond zat ik nietsvermoedend op de bank naar niks te kijken eigenlijk toen ik tijdens het zappen opeens op een hyperintelligent ogende Jan Smit stuitte. Nu zijn intelligentie en Jan Smit niet direct twee woorden die vaak in een zin gecombineerd worden, maar de bril van onze Jan gaf hem die wufte zinnenprikkelende ‘Balkenende’-look. Die die helemaal niet nodig heeft, maar daar denkt de TROS tegenwoordig heel anders over. Iemand die Katja Schuurman in het programma ‘Nick tegen Simon’ ooit heeft gezien weet precies waar ik het over heb. Dat je de autocue in zijn bril kon lezen deerde Jan dan ook totaal niet.

    De jury was – dat mag je van de TROS verwachten – van grote klasse. Allereerst zat daar iemand die in de verte op Carlo Boszhard leek en dat achteraf ook bleek te zijn. Ook Ali ‘mag-ik-jij-zeggen’ B had een mening. Als vulling zaten er nog twee hele ‘bekende’ mensen in de jury en een mevrouw met groen haar. Uiteraard doet het er niet zo heel veel toe wat de jury vind, maar als zij praten kunnen de mensen thuis nog langer SMS-en

    Er deden wel 6 kandidaten mee. Die streden eerst in zogenaamde ‘battles’. Daar zijn ze bij de ‘Voice of Holland’ mee begonnen en dat is een prima manier om mensen nog meer te kunnen laten SMS-en. De eerste battle heb ik helaas gemist, maar dat kwam helemaal goed toen het tweede duo zijn opwachting maakte. Eerst zong ‘Witte Veder’ een nummer met een gitaar. ‘Ein Bisschen Frieden’ maar dan anders. Daarna kwam Rafaëlla Paton. Die kende ik van ‘Idols’ en ‘The Voice of Holland’. Toen ze meedeed aan Idols had ze een vriendje. Vervolgens bekende ze – zonder dat er naar gevraagd was – verliefd te zijn op Henk-Jan Smits en was twee weken later zwanger van de behanger. Die Rafaëlla! Zij heeft de laatste 4 Songfestivals grondig bestudeerd en kwam toen tot de conclusie dat ze het meeste kans maakte als ze verkleed ging als Oekraïense hoer en op wulpse wijze en vooral erg vals een verschrikkelijk boutnummer zou krijsen. De buitenlandse jury had ze direct overtuigd, maar de vakjury vond het natuurlijk niks. Die kozen voor Kluck-Kluck. Toen alle battles waren geweest en bleek dat die hele battles er eigenlijk helemaal niet toe deden kwam de grote finale. Pocahontas en twee andere kandidaten kregen eerst de cijfers van de vakjury. De squaw was nu nog laatste. Maar toen de stemmen van de TROS-kijkers ook werden vermeld bleek dat ‘Winnetou’ toch gewonnen had.

    De enige juiste conclusie kan zijn dat Nederland het Songfestival gaat winnen! Het doet er niet toe dat het nummer helemaal niet over een indiaan gaat. Het doet er ook niet toe dat zowel de vakjury als de buitenlandse jury het een nummer van niks vonden. We winnen! We winnen ieder jaar en ook dit jaar is dan niet anders. Totdat de eerste halve finale geweest is althans. Hoewel ik ook niet uitsluit dat het dit jaar lukt af te vallen voor er überhaupt een noot gezongen is. Dat was met Rafaëlla niet gebeurt. Die gaf vandaag nog wel aan helemaal niks te begrijpen van de ophef over haar sexy outfit. ‘Als een Amerikaanse zangeres ze had aangetrokken had niemand er iets van gezegd’, riep ze nog. Inderdaad. Lil’ Kim en Rihanna zien er precies zo uit. Geloof alleen dat mijn omschrijving van Oekraïense hoer dan niet meer van toepassing is. Dan dekt enorm ordinaire Amerikaanse hoer de lading een stuk beter.