• Geniaal(ogie)

  Vandaag een reuze interessant artikel in de krant gelezen. Het schijnt namelijk zo te zijn dat ik familie ben van Geert Wilders. Nu had ik dat vermoeden al een tijdje, want mijn haar begint zowaar slag te krijgen en wil enkel nog naar achteren wijken, maar ik ben blij dat ik het zeker weet. Iemand die zich enorm bezighoudt met genealogie heeft namelijk onderzocht wat de ‘roots’ zijn van zo’n 150 bekende Nederlanders en is tot een aantal opmerkelijke ontdekkingen gekomen. Zo is een stamvader van Geert Wilders – ene Arnoldus Dorenbosch – in 1651 in Baarlo woonde. En die stamvader gaat daarmee zo’n 10 generaties terug. Toevalligerwijs is deze stamvader ook de stamvader van Jolanda Sap, Twan Huys, Chantal Janzen en Connie Palmen. Chriet Titulaer is zelf rond die tijd geboren dus hij valt buiten de prijzen, maar Gert Leers, André Rieu en Daphne Deckers zijn zelfs familie als we nog twee stappen verder terug gaan. Naar de grootvader aan moeders kant van deze Arnoldus Dorenbosch. We hebben het nu over 12 generaties terug.

  Is het niet allemaal reuze toevallig? Nee! Dat is helemaal niet toevallig. Dit is een leuk onderzoek, maar het vertelt twee dingen niet. Op de allereerste plaats is het zeer onwaarschijnlijk dat het iemand lukt om daadwerkelijk aan te tonen dat alle genoemde mensen familie van elkaar zijn. In 1651 woonden er naar schatting ongeveer 600.000 mensen in het gebied dat wij nu Nederland noemen. In 1651 was er nog geen bevolkingsadministratie zoals wij die nu kennen. Die kwam pas in 1811 met Napoleon en is toen nog tot ver in de 20e eeuw op papier bijgehouden. De kerk hield eigen registers bij en die registers hebben – net als de oude burgerlijke stand documenten – nogal wat manco’s. Ze zijn slecht leesbaar. Deels verloren gegaan door rot, brand of waterschade. En namen veranderen door de jaren nogal. Dat staat ook in het artikel in de Limburger van zaterdag 10 maart. Soms kwam dat doordat vader bij het aangeven van een nieuw geboren kind zo’n stuk in zijn kloten had dat de ambtenaar de naam maar zo goed en zo kwaad als dat kon opschreef. Soms is het een bewuste keuze geweest. Zo verdwenen ooit dubbele ’00’ en kwam er een ‘sch’ achter ‘Dorenbosch’. Het onderzoek van 150 namen is een onmogelijke opgave en het kan niet anders dan dat er een heleboel aannames gedaan zijn.

  Tweede ding dat het onderzoek niet verteld is welke cijfers er horen bij een onderzoek dat tot 12 generaties terug gaat. Vroeger werkte men hard en lang en als de zon onderging ging men onder de wol. Anticonceptie was er niet dus werden er veel kinderen geboren. Als we nu eens een gemiddelde van 4 kinderen pakken (en ik weet bijna zeker dat dit te laag is) en we beginnen in 1651, dan heeft stamvader Dorenbosch uit 1651 met een wirwarstamboom van 12 lagen diep in 1961 ruim 4 miljoen nazaten. Deze manier van doorrekenen is niet helemaal correct want ergens – en dat gaat vrij snel – gaat er een lichte vorm van inteelt optreden. Ik zou niet weten hoe ik die moest uitsluiten, maar zelfs al zou ik ervan uitgaan dat ruim driekwart elkaar onderweg weer kruisen, dan nog zijn dat 1 miljoen nazaten. Daar zit gewoon heel Limburg in. Leuk onderzoek maar een conclusie van lik-me-reet.

   

One Responseso far.

 1. nadja schreef:

  En toch is het grappig, meneer Wil ehhhhh dorenbosch