• Rechts inhalen?

    In Nederland is het niet toegestaan om rechts in te halen. Nu ben ik het daar op tweebaanswegen direct mee eens, maar als er een derde baan bijkomt weet ik het zo net nog niet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de regel die hierover gaat ook niet zo goed begrijp. Kijk ik weet dat je niemand rechts mag inhalen. Er zijn maar een paar uitzonderingen op deze regel en dat is de tram en de file. In een file mag je wel rechtsinhalen en dat geldt dus ook voor de rij voor het verkeerslicht. Dat is ook gewoon een file.

    Maar nu mijn dilemma. Sinds een half jaar is er tussen Maastricht en Roermond  op de A2 een spitsstrook. Ze zijn er in heel Nederland, maar ik maak vooral veelvuldig gebruik van deze. De spitsstrook staat ‘aan’ als er een bordje met een groene pijl boven aan gaat. Op dat moment geldt ineens de doorgetrokken streep niet meer en mag je dus uiterst rechts op de ‘oude’ vluchtstrook’ rijden. Het is duidelijk dat heel veel mensen die doorgetrokken streep als een doorgetrokken streep blijven zien en er dus niet overheen gaan. Deze mensen zijn doorgaans te herkennen aan een hoedje en zitten met hun neus bijna tegen de voorruit geplakt, maar met de huidige vergrijzing in het vooruitzicht is dat wel de toekomst mensen!  Het gevolg is dan ook (en het seizoen begint weer) dat er hele hordes caravans met 80 in het midden van de weg blijven rijden. Ik vind het persoonlijk ook heel raar dat ze gekozen voor een doorgetrokken witte streep en geen blauwe of groene streep, zodat direct duidelijk was dat er iets bijzonders aan de hand is. Ook heb ik op televisie nooit een poging gezien de werking van spitsstroken bij het grote publiek (met caravans) duidelijk te maken. Vrachtwagenchauffeurs snappen het goed, maar ‘kerrevennent’ Nederland kan wel een opfriscursus gebruiken.

    Als je er nu echter voor kiest uiterst rechts te gaan rijden. En je houdt je daar aan de maximumsnelheid van 100, dan moet je al heel snel om alle caravans gaan zigzaggen. Van uiterst rechts naar uiterst links om die caravan te passeren. Dat schiet dus niet op. Je kunt het onmogelijk als een file zien, dus rechts inhalen is hier gewoon verboden. Maar hoe zit dat op het stuk A2 van Utrecht naar Amsterdam waar op een gegeven moment wel 5 rijbanen zijn. Als daar nu iemand op de tweede baan van links 90 rijdt, maar ik dan uiterst recht (en dan zitten daar dus 2 lege rijbanen tussen) wel passeren. Is het dan nog steeds inhalen? Ik kan het nergens vinden. Wat ik wel kan vinden is dat de wetgever in al haar wijsheid heeft besloten mensen die onnodig links rijden te bestraffen met een boete van € 120,00 terwijl ongeoorloofd rechts inhalen een prent van € 220,00 oplevert. In America doen ze dat overigens heel anders. Op een snelweg mag je links en rechts inhalen. Je moet gewoon twee kanten opkijken, maar dan kun je tenminste wel gewoon je baan houden en ben je niet afhankelijk van de activiteiten in auto’s in andere banen.