• Penalty

    Er is een kans dat Italië niet mee gaat doen aan het Europees Kampioenschap Voetbal. Het schijnt namelijk dat er in Italië voetballers zijn die wedstrijden verkocht hebben aan Russische maffiosi. Dat verbaast me niks. Een jaar of twee geleden trok Jack Higgins zich ineens terug van het WK Snooker in Sheffield omdat uitkwam dat hij een paar maanden eerder opzettelijk verloren had op een toernooi in Sint Petersburg. Niet helemaal opzettelijk trouwens. Zijn vrouw en kind werden met de dood bedreigd als ie niet zou verliezen. Die gedachte alleen al is niet bepaald goed voor de concentratie, dus met dat verliezen kwam het vanzelf goed.

    Terug naar Italië. Er zijn voetballers die mogelijk met het mes op de keel een wedstrijd verkocht hebben aan een Russisch of Chinees goksyndicaat. Het hele land spreekt er schande van. De premier bemoeid zich er persoonlijk mee en dreigt de Serie A stil te leggen totdat de onderste steen boven is. Gezien de belangen zal dat wel lukken. De mensen die nu in de picture zijn worden gewoon publiekelijk nog harder aan de schandpaal genageld. Onderzoek zal vervolgens uitwijzen dat het slechts incidenten waren en we gaan door. Onzin natuurlijk. Kijk eens naar het voetbal. In Spanje, een land dat op het punt staat verscheurd te worden door een keihard financieel drama, hebben de twee grootste clubs samen meer dan 1 miljard euro schuld. Chelsea is in bezit van een Rus, die schatrijk is geworden door een oliemaatschappij voor een belachelijk laag bedrag te kopen en daarna voor dik 13 miljard meer door te verkopen. Iedereen, een zeker oligarchen uit de voormalig Sovjet Unie, die zo het geld voor een club als Chelsea uit hun mouw schudden en op een zondag namiddag tijdens een potje poker een volledige jacht inzetten, kan niet betrouwbaar zijn. Maar we vinden het prachtig. Duizenden mensen staan te juichen. ‘Roman! Roman!’.

    En Nederland? Wij willen dat er niks aan de hand is, maar is dat wel zo. Ik heb uiteraard geen aanwijzingen dat het niet zo is, maar feit is wel dat dit geen spelletje meer is. De belangen zijn inmiddels buiten het veld zo groot dat het een economische factor wordt waar het CPB rekening mee houdt. Johan Derksen ontpopt zich ook als ‘hoer’ voor de commercie. Hij neemt een Oranje CD op en spreekt reclames in voor de LIDL. Bij de Blokker kun je naar analogie van een Dickenseriaans kerstdorpje, nu een Nederlandse achterstandswijk met oranje gevels in miniatuur kopen. Als Nederland niet meedoet aan zo’n eindronde scheelt dat heel veel omzet dus waarom de tegenstanders tijdens de voorronde niet motiveren niet zo hun best te doen.

    Maar ook binnen het veld is het allemaal aan het veranderen. Al jaren eindigt vrijwel iedere finale in de Champions League met penalty’s. Waarom? Omdat ze na een goal voor ophouden met voetballen en gaan verdedigen. Dat lukt niet tot het eind waardoor de tegengoal uiteindelijk toch valt  en dan gaan we verlengen. Niet dat iemand wil voetballen want de krachten worden gespaard voor het penalty schieten. Maar de grootste verandering is nog wel dat ik me nu openlijk afvraag of Robben die penalty wel gemist heeft?