• Eksamen

  Teun is vandaag gaan proefzwemmen voor diploma B en mag nu volgende week op examen. Zo gaat dat tegenwoordig. Eerst ga je proefzwemmen en als je dat genoeg doet mag je op voor het echte examen. Een formaliteit in feite want de diploma’s zijn al geschreven en hoeven alleen nog uitgedeeld te worden. Met autorijles gaat het blijkbaar ook al zo. De bijzondere verrichtingen kun je al voor je examen doen en dan heb je daar tijdens het echte examen geen last van. Ik stel me zo voor dat er 6 zogenaamde voorexamens zijn waarin de kandidaat moet slagen voor de volgende veheculaire uitdagingen:

  • Inparkeren;
  • Bochtje achteruit;
  • Hellingproef;
  • Bocht naar links;
  • Bocht naar rechts;
  • Rijden met een kater.

  Tijdens het echte en tevens laatste examen geeft de kandidaat de examinator een hand. Loopt naar de auto. Leest het kenteken van een willekeurige auto. Gaat zitten. Doet zijn of haar gordel om. Start de auto. Stopt de auto. En wacht vervolgens 5 minuten in spanning af op de uitslag van het examen. Per examen mag natuurlijk wel een klein vermogen op tafel worden gelegd want de schoorsteen moet roken. Voor een kleine 3000 euro is de gemiddelde kandidaat wel klaar tegenwoordig.

  Maar het zal er allemaal wel bij horen. Ik hoorde deze week dat het aantal geslaagden in het VMBO onderwijs 10% lager was dan voorheen. Ook bij de HAVO en VWO examens was de uitval hoger dan voorheen en dat kwam omdat de eisen hoger waren. Alle cijfers moesten hoger zijn dan een 5,5 en dan kun je een volledig de mist in gegaan examen wiskunde niet meer compenseren met een uitmuntend examen handvaardigheid. De jarenlange degradatie van de examennormen moeten blijkbaar in een keer worden gecorrigeerd.

  Voor een tweeling uit Noordwijk maakte de normen niet zoveel uit. Ze zijn geslaagd met dezelfde punten. 4 tienen, 2 negens en een acht. Grandioze cijfers. Een gouden toekomst leek zich voor hen aan te dienen. Maar helaas. Ze gaan Nederlands studeren. Een van de weinige bierloze opleidingen. Neerlandici beginnen namelijk gelijk met sterke drank. Stoppen ze daar op tijd mee worden ze leraar op een MEAO in Noord-Limburg. Stoppen ze daar te laat mee worden ze journalist. Stoppen ze er niet mee, worden ze kamerlid.