• Zwemmen in de medailles

  Als een zwemster van 19 jaar in Londen 4 x 50 meter op haar rug heeft gezwommen en 6e wordt staat er na afloop een ‘boerenlul met de microfoon’ klaar. Klaar zodat de jongedame eventjes haarfijn verantwoording kan afleggen waarom het allemaal niet zo goed ging en waarom ze na een teleurstellende 100 meter rugslag en een even zo teleurstellende halve finale 200 meter niet ineens 4 seconde sneller zwom. De jongedame had er geen antwoord op. Ze had verloren. Het ging niet goed en ze wist eigenlijk zelf ook niet waarom.

  De man met de microfoon emmerde door over verwachtingen en dat die zo hoog waren, maar Sharon van Rouwendaal had er allemaal geen antwoord op. Ze had vorig jaar bij de wereldkampioenschappen zwemmen een goede prestatie neergezet en daarom was ze direct kandidaat voor eremetaal. De meeste van de atleten die meedoen winnen niks. Of dat nou een finale zwemmen of een hockeytoernooi is. De meeste doen mee omdat het meedoen met de Olympische Spelen het hoogste doel van vrijwel alle sporters ter wereld is. Of je moet een Amerikaanse basketballer zijn, want dan doe je mee om even lekker te kunnen uitrusten.

  Naar een toernooi toe maken we onszelf helemaal gek. Als er iemand valt bij de Tour de France of in de Ronde van Polen roept iedereen direct: ‘Oh, als hiermee de deelname aan de Olympische Spelen maar niet in gevaar komt’. De sporters zelf weten dat het vrijwel allemaal eendagskoersen zijn. Daar is naast veel inhoud ook een dosis geluk voor nodig. Dat geldt ook voor het schermen en ook voor judo. Henk Grol wist echt wel dat het heel moeilijk is om goud te winnen als er nog 16 andere hele goede sporters meedoen die allemaal hoger op de wereldranglijst staan en dit jaar betere resultaten hebben neergezet. En als Henk het weet waarom weten de mensen van de NOS dat dan niet? Ik kan me niet voorstellen dat een sporter, die nog aangeslagen is door een uitschakeling of gemist (hoogste) eremetaal, vrijwillig bij de dikke Smeets aanschuift om daar te moeten vertellen waar het fout is gegaan. Waar het fout is gegaan? De andere was gewoon even beter. Daar is niks fout aan. Dat is gewoon sport.

  Het is een trend. Johan Cruijff analyseerde het voetbal vroeger al kapot. Hij zag overal fouten en dat was er dan de oorzaak van dat Barcelona, Ajax of het Nederlands Elftal niet had gewonnen. Nu zit Jan van Halst aan tafel met een iPad en laat er ook nog beelden bij zien. Die doet dat fout en daar stond die verkeerd. Zo lust ik er nog wel een paar. Want zelfs bij de winnaar kun je een uur televisie vullen met zaken die fout zijn gegaan, maar ze hebben wel gewonnen. En dat is een belangrijk verschil.

  Als we de spelen zo blijven benaderen houden we er vanzelf een slecht gevoel aan over. Toegegeven. Als je meedoet met de spelen en je bent niet in vorm is er iets mis met je voorbereiding geweest tenzij je onverhoopt ziek bent geworden. Maar dan nog is er niks mis met je vorm als je tegen de beste 7 zwemsters ter wereld moet zwemmen, die overigens allemaal hun beste niveau niet halen, slechts 18 jaar bent en dan nummer 6 wordt. Wat doe je voordat je gaat zwemmen? Zijn er dingen die je uit je concentratie kunnen halen voordat je naar het zwembad loopt? Het is ons een beetje tegengevallen, dan zul je zelf helemaal wel niet tevreden zijn? Blijft het nu maar de hele tijd malen in je kop? Kun je vannacht een beetje slapen denk je? Hou je er nu een dubbel gevoel aan over of ben je blij met brons?

  Nederlanders zijn in sommige sporten goed en in andere iets minder. We zullen gewoon nooit een medaille halen bij  het gewichtheffen. Wij zijn goed in zwemmen en hockey, maar niet iedere 4 jaar. In 2000 waren we op ons best met toppers als Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogeband. Nu zijn we goed, maar ook weer niet zo goed als toen. Als ik dan nog een kleine kanttekening mag maken, denk ik wel dat het aantal afstanden bij het zwemmen het ridicule redelijk benadert. Er zijn al 4 verschillende zwemslagen. Rugslag, borstcrawl, schoolslag en de vlinderslag. Daar hebben we dan voor de vorm de combinatieslag aan toegevoegd. Daar hebben we dan weer minstens 25 verschillende afstanden in en dan ook nog eens mannen en vrouwen. Dat zijn dus 1,8 miljoen olympische medailles die hier te verdienen zijn. Voordeel is dat er heel veel kansen zijn om er een te winnen. Nadeel is dat er ook heel veel kansen zijn dat we er juist geen winnen en dat de ‘boerenlul met de microfoon’ dan vol onbegrip weer kan vragen wat er fout is gegaan.

One Responseso far.

 1. AC van Rouwendaal schreef:

  Wij zijn het hier helemaal mee eens, ze is nog geen 19 jaar.Wij vonden dit mooi geschreven en heeft ons diep geraakt, hoeveel sporters kunnen zeggen dat ze naar de olympische spelen zijn geweest.Na 4 jaar hard trainen 6de worden en 11de viel haar zelf ook tegen, gezien haar tijd op de WK. Een medaille zat er in en nu op naar de volgende OS,
  trotse ouders van Sharon van Rouwendaal