• Hoogduiken

    Nederland wil in 2028 de Olympische Spelen organiseren. Tenzij er een enorme oliebron onder Capelle aan den IJssel aangeboord gaat worden gaan we die niet krijgen, maar het zou leuk zijn. Leuk om allerlei ‘vergeten’ olympische onderdelen her in te voeren. Tot 1928 was er naast het zwemmen, het synchroonzwemmen en het schoonspringen ook een onderdeel genaamd hoogduiken.

    Iedereen kent wel die tekenfilmpjes waarbij een duiker van enorme hoogte in een heel klein badje duikt. In tekenfilms wordt dat natuurlijk – en gelukkig maar – sterk overdreven, maar het bestaat allemaal wel degelijk. Het komt natuurlijk van de kermissen in America waar men naast ‘de vrouw met de snor’ en de ‘sterkste man ter wereld’ ook de hoogduik van 20 meter opvoerde. Ik vind dat eigenlijk wel een spectaculair onderdeel dat net voor 1928 in Amsterdam sneuvelde als olympisch onderdeel.

    Sinds de jaren ’40 zie je in films en op televisie allerlei spectaculaire en gevaarlijke duiken verschijnen. Elvis sprong in ‘Fun in Acapulco’ ooit van een rots. Uiteraard om een vrouw te imponeren en daarvoor, na en waarschijnlijk ook tijdens, acht van zijn meest verschrikkelijke nummers (en ik ben een fan) te kwelen. Op de televisie heb ik – bij ‘De Eerste De Beste’ ooit iemand gezien die van 50 meter hoogte in het water dook. De duik op zich is al angstaanjagend. Ik ben regelmatig van de 1 meter duikplank plat op mijn buik of rug terecht gekomen om een voorstelling te kunnen maken van het gevoel bij 50 meter. Maar het meest angstige lijkt me de klim naar boven en dan op dat plateautje van 30 bij 20 cm plaats te nemen.

    Deze sport is echter hierdoor wel erg geschikt voor de olympische spelen. Het IOC wil natuurlijk af van al die onnozele jurysporten met intens corrupte juryleden met achternamen als Abramowitz, Poetin, Li, Kim il Sung en wat dies meer zij. Het hoogduiken biedt de kans. Degene die de hoogste duik maakt heeft gewonnen. En dan kunnen we twee kanten op. De duikers kunnen van grotere hoogte springen om te winnen, maar ze kunnen ook de diepte van het zwembad veranderen. Ik zag laatst op Discovery Channel een malloot, die zichzelf Professor Splash noemt, duiken in kinderbad met 30 cm water. Al denk ik dat er wel wat medailles niet opgehaald zullen gaan worden bij dit toekomstige olympische onderdeel.

    Ik ga in 2028 misschien ook wel meedoen met het meest oer-Hollandse zwemonderdeel. Ook geen jury bij nodig. Een hawk-eye systeem is genoeg. We kunnen er voor de variatie nog drie disciplines van maken. Een van de 1 meter plank, een van de 3 meter plank en een vanaf de 10 meter toren. Het mag met, schroef, salto, flicflac, boor of krulijzer, maar dat hoeft niet. Ik zie het al voor me. Ik als: ‘The 2028 Olympic Gold Medal Winner’ op het onderdeel Bommetje.