• Battle of the Sexes

    Na vele jaren van emancipatie staat er toch vrijwel iedere week een bericht in de krant dat wil benadrukken dat uit onderzoek is gebleken dat mannen en vrouwen niet hetzelfde zijn. Ik weet eerlijk gezegd niet zo goed wat ik met die berichten moet en waarom daar klaarblijkelijk nog zo verschrikkelijk veel onderzoek naar wordt gedaan. Ik weet dat al lang. Los van de uiterlijke kenmerken uiteraard, zijn mannen en vrouwen met een ander doel op aarde gezet. Daar kun je een heleboel feministisch geouwehoer tegenaan gooien en dan nog zijn mannen niet hetzelfde als vrouwen. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind dat mannen en vrouwen volkomen gelijk zijn aan elkaar en veel beroepen (en zeker in het management en de politiek) even goed kunnen uitvoeren. Wel vind ik dat vrouwen erbarmelijk kunnen voetballen en mannen slecht kunnen synchroonzwemmen. Mannen zijn wat sterker, dus eerder geschikt voor de fysiek zwaardere beroepen. Maar als een vrouw vind dat ze op een booreiland wil werken, ‘be my guest’.

    Nu hebben ze weer ontdekt dat mannen en vrouwen anders zien. Mannen kunnen beter anticiperen op snel bewegende beelden en vrouwen kunnen sneller kleuren onderscheiden. Een verklaring wordt er niet voor gegeven, maar het zou wel eens iets met ‘testosteron’ te maken kunnen hebben, aldus een onderzoeker. Dat mannen en vrouwen anders zien wist ik al lang. Evolutionair kan ik dit verschil waarschijnlijk ook wel verklaren. Die snel bewegende beelden hebben ongetwijfeld met het ‘jagersinstinct’ te maken. En het kunnen onderscheiden van kleuren is bij de zorg voor kinderen erg handig. De verschillen zullen langzaam wel afnemen, maar een dergelijk evolutionair proces duurt veel langer dan 1 mensenleven dus ga ik dat niet meer meemaken.

    Het lijkt wel of het van belang is aan te tonen waar mannen of vrouwen beter in zijn. Kreeg laatst op televisie die eeuwige discussie over vrouwen achter het stuur weer mee. Daar wordt dus echt onderzoek naar gedaan hè. Mannen rijden harder, zijn vaker betrokken bij ongevallen met letsel en zijn eerder geneigd met een borrel op achter het stuur te kruipen. Van deze opzienbarende feiten kijk ik eigenlijk niet op. Mannen rennen ook harder, vechten meer en laten zich sneller uitdagen dan vrouwen. Dus waarom zouden ze achter het stuur nu ineens ander gedrag gaan vertonen dan in de disco of in de kroeg. Maar helaas wordt de wetenschappelijke  waarde – voor zover het dat al had – pas echt nihil als ze als laatste ook nog concluderen dat er veel meer mannen dan vrouwen rijden. Als er veel meer mannen dan vrouwen rijden is het nogal wiedes dat die groep ook meer ongelukken maakt. Zo kun je ook gaan onderzoeken wie er het meeste naast de pot piest. Ik vermoed dat dat vrijwel allemaal mannen zullen zijn. Maar dan nog vraag ik me af wat ik er mee moet. Moeten we mannen generaliseren en ze omwille van hun geslacht verbieden auto te rijden? Moeten we beleid gaan maken om een probleem op te lossen? Ik denk het allemaal niet. Als dit soort onderzoeken geld kosten en – in naam van de wetenschap – door universiteiten betaald worden, dan heb ik nog wel een bezuinigingsvoorstel in de maak. Wat het oplevert zou je moeten onderzoeken.