• Tabak van ….

    Dat VVD en PVDA op dit moment naar oplossingen zoeken om de ‘gehate’ nivellering van de zorgpremies te compenseren via de belastingen is beter nieuws, maar natuurlijk nog steeds slecht. De staatsschuld in Nederland bedraagt ongeveer 50.000 euro per inwoner en dat is inclusief baby’s en bejaarden. Dat bedrag dreigt onbeheersbaar te worden en daarom moet er bezuinigd worden. Dat snapt iedereen. Net als dat iedereen snapt dat de mensen die het minste verdienen daar minder aan kunnen bijdragen dan mensen die een riant salaris hebben.

    Iemand die in Nederland woont en op enig moment besluit te gaan studeren gaat in de toekomst onherroepelijk schulden maken. De overheid is niet langer bereidt de studiekosten van studenten voor haar rekening te nemen en legt die verantwoordelijkheid neer bij de mensen zelf. Dat lijkt een goed idee en voor een deel is het dat ook. Mensen die zich in de schulden steken zullen zich bewust zijn dat een jaartje feesten op kosten van de samenleving er niet meer bij is. Natuurlijk zal er wel gefeest worden, maar iedere student is er bij gebaat het tempo in zijn studie te houden. Mensen die studeren krijgen later vaak banen waar ze meer dan gemiddeld mee gaan verdienen en dus ook meer dan gemiddeld belasting gaan betalen. Rem dat dan niet af, maar stimuleer dat dan. Zorg vooal goed voor de toekomstige groep Nederlandse belastingbetalers.

    Ik begrijp best dat men de mensen aan de onderkant van de samenleving een steuntje in de rug wil geven. Een ook met die zorgpremie had ik wel kunnen leven. Ik denk alleen dat die 80 euro die veel gezinnen aan de onderkant per maand minder hadden moeten betalen voor een groot deel direct worden geïnvesteerd in sigaretten. Nu gaat een substantieel deel van de accijnzen naar de zorg, omdat de zorg nu eenmaal een flink deel uit de totale landsbegroting trekt, maar waarom die link niet veel transparanter maken en een zorgtoeslag op sigaretten, drank en vet eten. Maak een pakje sigaretten maar eens 20 euro en doe daar 14 euro van direct in de zorgpot. Promoot gezond eten door er een 0% BTW tarief op te zetten. Maak expliciet ongezond eten duurder door een 35% BTW tarief. Snijdt het mes wellicht aan twee kanten. Mensen die niet roken houden dubbel zoveel geld over. Een keer omdat ze 80 euro zorgpremie minder mogen betalen en nog een keer omdat ze er géén sigaretten meer van willen kopen. Dat tikt tenminste aan. Het is hun keuze.

    Ik heb het te doen met de cultuursector en de horeca. Als je moet interen, dan gaat de luxe er als eerste vanaf. Ik heb onlangs – ontzettend lekker – gegeten in het restaurant van mijn buurman. Echt genieten. Maar als ik straks de broekriem aan moet trekken, dan hoop ik dat hij nog klanten heeft. Want rond die groep middeninkomens is klaarblijkelijk wel een hele periferie aan voorzieningen ontstaan. Restaurants, kledingzaken, musicals en kranten en tijdschriften richten zich heel specifiek op de middeninkomens en hun levensstijl en bestedingspatroon. Mensen die het iets beter hebben. Sla die mensen hard in hun nek en ze besteden hun geld elders. Of helemaal niet en gaan oppotten. En dan komt er ook nog eens veel minder BTW binnen. Net als bij de vliegtaks. Kunt u zich die nog herinneren. Op alle vluchten deed de overheid een paar procent. En wat deed iedereen? Men vluchtte naar Belgie en Duitsland om die – paar – euro’s te besparen en in Nederland wist men niet hoe snel men de regeling moest afschaffen omdat er niet meer, maar minder geld binnen kwam. Dat kan dus ook nog gebeuren. En een tip voor mijn buurman. Begin een snackbar of tabakswinkel. De favoriete plekken van de mensen die er de komende jaren wel op vooruit gaan. Het zal je voor de wind gaan.