• Goed bezig …

    ik-steun-serious-requestAlweer dagen geleden gingen de heren DJ’s van 3FM hun huis in om hun jaarlijkse topprestatie te leveren. Giel, Gerard en Michiel namen voor 6 dagen de Markt van Enschede over om daar voor het goede doel plaatjes te draaien. Tijdens de eerste editie van Serious Request was dat nog voor de honger in Africa, en daarom mochten de heren niks eten. Dit is ook gedurende de volgende edities van Serious Request een dingetje gebleven. Niet eten.

    Ik kan geen enkele vervelende opmerking maken over een initiatief dat tot doel heeft de kindersterfte in Afrika aan te pakken. Dat doel is prima. Als dat gebeurt door Nederland in 6 dagen tijd totaal te hypen, is dat ook prima. Maar ik kan er niet naar kijken. Het is voor een groot deel natuurlijk ook allemaal in scène gezet. Het lijkt er op dat de heren een wereldprestatie leveren door 6 dagen plaatjes te draaien. Dat is voor een deel natuurlijk ook bewonderingswaardig, maar ze doen het zichzelf aan. De eerste editie van Serious Request stond blauw van de sigarettenrook. De heren doen namelijk niks anders dan roken en cola drinken. Zo kom je dus aan die verrotte radiostem. Toen roken niet meer mocht deed de SMS-balk zijn intrede. Mensen vinden het gewoon leuk om iets te zeggen en dat dan via een medium terug te horen. Of dat nu een pratende papegaai in de Efteling is of een stukje tekst onder in beeld bij een radio-evenement (?). Op de inhoud van die berichten kun je ook maar beter geen enkele aandacht vestigen, want dat ontstijgt het niveau van ‘Hee!’ of  ‘Goed Bezig jongens’ niet echt. Waarom je dat zou willen SMS-sen is mij sowieso een raadsel. Als Serious Request, met hetzelfde circus, in het teken had gestaan van de redding van het zinkviooltje in het Gulpdal, had ook iedereen geschreven dat ze goed bezig waren. Dat hoort bij deze tijd. Net als klappen voor een lijk langs de kant van de weg.

    Ik wil alleen maar zeggen dat we kuddedieren zijn en dat is maar goed ook. Anders komt er nooit voldoende geld binnen om de sterfte van de babysterfte in Afrika aan te pakken. Al zou je je eigenlijk best ook wel een beetje mogen afvragen of het wellicht niet ook verstandiger is voor de Afrikanen iets minder kinderen te maken. Zwanger worden is natuurlijk nooit een ongelukje. Daar moet je wel wat voor doen. En vaak ook, want de kans dat je in een keer zwanger wordt is ook in Afrika niet groot. Ik hoorde een vrouw op de televisie zeggen dat ze in haar leven al 4 kinderen verloren had. Op de vraag hoeveel kinderen ze nog over had antwoordde ze 6. Afhankelijk van de definitie van ‘verloren’, en daarmee bedoel ik in welk stadium van de zwangerschap, ken ik heel wat mensen (mezelf incluis) die dit gemiddelde ook wel halen. Van dat verhaal was ik dus niet direct onder de indruk. Een ander verhaal ging over een vrouw die haar man geen kinderen kon schenken. Hij verliet haar en zij bleef alleen en kinderloos achter. Dat is natuurlijk een hele andere kant van het verhaal. En als je de beelden ziet van de ziekenhuizen in die landen, dan denk je bij jezelf: ‘Wat zijn we toch ook een stel klootzakken bij elkaar dat we daar niks aan doen!’. Vervolgens zet je een andere zender op en een paar minuten later trek je een zak chips open en gaat voetballen kijken. Zo’n lekkere duikelwedstrijd van 22 financiele zwaargewichten die wekelijks een miljoen euro verdienen en met zijn allen nagenoeg geen ene flikker doen aan welke vorm van liefdadigheid dan ook.

    Op Kerstavond kwamen ze er weer uit. Kapot natuurlijk. Gebrek aan slaap en eten eisten zijn tol. Ook al zou je geen plaatjes draaien. Ze werden dadelijk naar het podium geloodst. Toegejuicht als ware het olympisch kampioenen en kregen van Eric Corton een appel. Dan een heleboel poeha en dan blijkt dat ze ineens meer dan 12 miljoen euro hebben opgehaald. Serious Request telt namelijk op de laatste dag pas alle grote sponsorgiften mee en dat tikt aan. Giel, Gerard en Michiel vliegen elkaar in de armen. Nog een keer hossen op het meest gehypte nummer en dan naar huis. Jammer dat het niet echt is. Ik schreef dit stukje eigenlijk al voordat de heren het huis ingingen. Heb net wat werkwoorden in de verleden tijd gezet, maar ik zat er niet ver naast. Vanochtend stond er een column in de krant. Die voeg ik even toe. Die dekt wat mij betreft de lading uitstekend.

    Schermafbeelding 2012-12-28 om 19.46.15