• Zwart

    zwemvierdaagse_wisselslag_blerick1Ik woonde vroeger in Blerick en daar hadden ze een groot buitenzwembad. Er waren 4 zwembaden (50-meter, duik-, recreatie- en peuterbad) en een enorme ligweide. Ik kan me nog herinneren dat je van die oranje bonnetjes kon kopen voor net geen gulden per stuk. Moest je er wel 100 in een keer kopen. Mijn moeder deed dat dan samen met anderen want veel zwemmen deden we niet. Toch niet helemaal onze ‘cup-of-tea’ om het maar eens voorzichtig te zeggen. Het zwembad in Blerick gaat nu dicht. Waarom? Het is in een deplorabele staat. Het is blijkbaar goedkoper ergens anders in de stad een nieuw –  achteraf zal blijken te duur – zwembad te gaan bouwen. De huidige baden stammen nog uit de jaren ’70 en zijn klaarblijkelijk niet goed onderhouden. Waar heb ik dat deze week meer gehoord?

    Schermafbeelding 2015-07-30 om 20.33.26Het blijft fascinerend. Als mensen gedronken hebben dan gaan ze opeens dingen doen enkel en alleen maar omdat het kan. Zelf blijf ik redelijk op de grond maar ook ik ben wel eens een kroeg uitgelopen om 3 uur ’s nachts om me na vijf minuten af te vragen waar die vriend toch is met wie ik naar huis liep. Die blijkt dan vervolgens ergens een steiger opgeklommen te zijn om vanaf het dak van een huis enkele onverstaanbare klanken uit te stoten en weer naar beneden te klimmen. Meestal gaat dergelijke waaghalzerij wonderbaarlijk goed maar helaas loopt het ook wel eens slechter af. U kent Kulmstein? Kulmstein is een typisch Duits pittoresk plaatsje ergens in het oosten van Duitsland waar het  in de zomer goed toeven is. Het jaarlijkse bierfeest, georganiseerd door hoe kan het ook anders Kulmbacher Pilsener, is goed voor enkele hectoliters bier per avond. Een keur aan artiesten gewapend met trekzak en roeptoeter geven acte de présence en doen de temperatuur avond na avond tot recordhoogten stijgen.

    In Blerick hadden we vroeger ook zo’n feest. ‘Blaos Oet’ heette dat. Een übergezellige feesttent compleet met houten vlonders en tafels was het toneel voor een breed scala aan volkomen onbekende artiesten die nummers zo wisten te verkrachten dat alleen veel bier het leed kon verzachten. Dat gebeurde dan ook. Toen we terugfietsen kwamen twee vrienden op het idee te gaan zwemmen in het fameuze ‘Blierickse boetebad’ waarover ik al vertelde. Een gat in het hek was zo gevonden en weg waren de vrienden. Zo ‘zat als een maleier’ hebben ze daar een verkoelende duik genomen.

    KulmbachKulmbach heeft ook een zwembad. Het is vast zo’n Duits zwembad zoals ik me dat van vakanties in de Eiffel met mijn ouders nog goed kan herinneren. Alles is zo’n beetje ‘verboten’ en om te mogen zwemmen moet je een zwembroek aan, badmuts op en de behaalde diploma’s ingelijst en duidelijk zichtbaar boven water houden. Ravotten is natuurlijk uit den boze net als duiken en onderwater zwemmen. Daarvoor heeft men namelijk een speciale voorziening getroffen: een duiktoren. Kulmbach overwoog mee te dingen naar de Olympische Spelen van 2024 maar omdat de duiktoren in dubieuze staat was heeft men het bod ingetrokken. Het organiserend comité van 490 man sterk (en dik) stelde (teleurgesteld) een daad en besloot het zwembad maar te sluiten. Veel media-aandacht kreeg dit niet dus was het ook niet vreemd dat Günther en Franz vorige week zaterdag niet van deze sluiting op de hoogte waren. Günther en Franz zijn overigens gefingeerde namen want het is gezien de onfortuinlijke afloop straks, weinig respectvol om ze Heini en Gerolf te noemen. Günther en Franz hadden bij het Kulmbacher Bierfest dermate diep in hun bierpul gekeken dat een parallel met U371 niet helemaal mank meer ging. Al strompelend naar hun Ferienwohnung meldde Franz dat hij een ‘kleiner Wunsch’ had. Hij wou graag eens van de 10 meter toren springen van het lokale zwembad in Kulmbach waar hij als adolescent knaapje eens gestaan had maar toen niet durfde en bij een ‘wiedergutmachungstauch’ van de 3-meter schans zijn zwembroek verloor. De toch al zeer geringe kans op sex die vakantie was hiermee totaal verkeken. Wat was nu een beter moment dan dit om dit jarenoude trauma voor eens en voor altijd van zich af te schudden.

    lochGünther en Franz vonden vrij makkelijk een gat in het hek. Dat had ze al aan het denken moeten zetten. Duitsers zijn goed met hekken en een kapot hek betekent onraad. Maar dat heeft ze niet geremd. Wuft en fluks werd de duiktoren bereikt. De trappen werden bedwongen terwijl de maan achter een paar opkomende onweerswolken schoof. Het trapje naar het hoogste plateau was weg dus besloot Günther tot een duik vanaf de 5 meter plank. Franz klom via de buitenkant door. Hij had een trauma te verwerken. Op het 10 meter plateau aangekomen riep hij naar Günther, terwijl de maan langzaam weer tevoorschijn kwam, dat hij zou aftellen.

    10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2

    Franz boog voorover en zag in het maanlicht dat Günther hetzelfde deed. Hij riep ‘1’ zette af, keek naar Gunther en toen naar beneden. Terwijl hij zichzelf ‘nul’ hoorde brullen was ie opeens broodnuchter. Het zwembad, waarin hij ooit zo voor paal stond, was leeg en 4 meter diep. In de verte hoorde hij de smak waarmee Günther het harde beton raakte. Daarna werd alles zwart.