• DENK het niet

  3045_denkEr klinkt een nieuw geluid in Den Haag? Na het vermeende rechts opruiende gebraak van de ‘blonde’ God uit Venlo met diens PVV is ons politieke bestel nu gezegend met een ‘zusterpartij’ die naar de naam DENK luistert. Niet dat ze dezelfde denkbeelden hebben maar ze hebben dezelfde modus operadi: telkens op precies het juiste moment het verkeerde zeggen. De partij DENK bestaat o.a. uit de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu (fractievoorzitter) en Selçuk Öztürk. In november 2014 werden ze door de PvdA uit de fractie gezet omdat ze openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van de eigen minister Lodewijk Ascher. En daar houdt de PvdA niet van. Nokken dus. Beide heren gaven hun zetels niet terug en bleven in de Tweede Kamer. Kiezersbedrog riep de fractie zo hard het kon.

  Normaal gesproken ben ik het daar redelijk mee eens want mensen die op een lastig verkiesbare plek op een kieslijst staan danken hun zetel zelden aan voorkeursstemmen maar aan het overschot aan stemmen op de lijsttrekker. Hardop zal niemand het zeggen natuurlijk maar de Turkse afkomst van beide heren is uiteraard wel degelijk een reden geweest beide heren überhaupt een verkiesbare plek te geven op de lijst. Daarmee boor je mogelijk toch een potentieel aan Turks Nederlandse kiezers aan. Etniciteit is blijkbaar een kwaliteit of argument bij het stemmen. Net als dat er veel mensen – om mij niet geheel duidelijke redenen – op de eerste vrouw stemmen op een lijst. Selçuk Öztürk is niet direct gekozen maar dankt zijn kamerlidmaatschap aan het feit dat een aantal kandidaat kamerleden ministersposten hebben aanvaard. Kazu is direct gekozen met een fors aantal (ruim 23.000) stemmen. Dat hij zijn zetel niet opgaf snap ik dus eigenlijk wel. Hij wil de stem van die 23.000 – overwegend Turks Nederlandse stemmer waarschijnlijk – laten horen.

  De relatie met de PVV kan alleen maar slecht zijn. Daar geldt voor vrijwel alle politieke partijen. Selçuk Öztürk werd in een uitgelekte mail van PVV Cor Bosman uit Limburg in januari 2012 nog uitgemaakt voor een ‘uitgekotst stuk halalvlees van een Turks varken’. Zoiets vergeet je niet. En dat verklaart ook de reeds genoemde modus operandi van de nieuwe partij DENK. Vol in de aanval. Helaas op een manier waarvan ik verwacht dat deze juist averechts zal werken. De aanval die DENK kiest is vooral het nog prominenter positioneren van de allochtoon als slachtoffer.

  In DWDD zat Kazu vorige week klaar om het nieuwe breekijzer te presenteren voor de verkiezingen van maart 2017. Sylvana Simons gaat meedoen. Sylvana is niet populair in Nederland. Dat is een eufemisme. Sylvana ontvangt naar eigen zeggen na ieder publiek optreden honderden haatmails. Een grof schandaal natuurlijk. Sylvana wil niet aan de zijlijn staan en niks doen, maar wil ‘voorop’ in de strijd. Maar in DWDD ging het niet helemaal goed geloof ik. Sylvana werd gepresenteerd en haar geëngageerdheid werd gedemonstreerd door een filmpje waarin zij als ‘tafeldame’ van het programma, Martin Simek aanspreekt op zijn gebruik van het woord ‘zwartje’. Simek was er mede de reden van dat zij nu ineens de politiek in ging. Nu is het duidelijk dat het gebruik van het woord ‘zwartje’ in 2016 geen usance meer is. Simek had net een bevlogen verhaal over het leed van bootvluchtelingen verteld en was ontdaan over het povere lot van de ‘zwartjes’ die wanhopig een reis van Afrika naar Europa ondernamen. Daar zat geen kwaad achter. Maar Sylvana vroeg of de term ‘zwartjes’ grappig bedoeld was. Kijk het hieronder maar eens na.

  Deze geëngageerdheid viel toen slecht. En nu eigenlijk weer. Ook bij mij. Ik was benieuwd hoe Sylvana haar gang naar de politiek hieruit ging verklaren. Ik zat er klaar voor. Maar er kwam niets. Het werd eigenlijk alleen maar erger. Op de dag dat Sylvana Simons als nieuw ‘stemmenkanon’ werd gepresenteerd werd in de Tweede Kamer het Erdogan debat gehouden. En wie schitterde er door de presentatie van Simons door afwezigheid? Juist DENK. En dat is vreemd. Kazu probeerde zich daar zichtbaar geïrriteerd uit te redden door een rookgordijn op te trekken en weer over de toekomstplannen van DENK te beginnen, maar dat lukte niet. Matthijs van Nieuwkerk en ook de steeds meer fronsende Giel Beelen kwamen na Kazu’s uitstapje gewoon weer terug op het onderwerp. En toen presteerde Sylvana het onmogelijke.

   

  Ceascescu's paleis

  Ceascescu’s paleis

  Ze had eigenlijk geen mening over de arrestatie van Umar Ebru in Turkije. Als je weet dat in een land bepaalde wetten en gebruiken bestaan die het je verbieden je laatdunkend over een staatshoofd uit te laten, en je doet het dan toch, dan moet je niet verbaasd zijn dat je wordt opgepakt. Huh? Wacht even. Mevrouw Sylvana Simons weet toch ook dat er Nederland bepaalde wetten en gebruiken bestaan. Een van die gebruiken is Sinterklaas. Die wordt geholpen door een knecht die – zo leert de traditie – in de volksmond Zwarte Piet wordt genoemd. En laat dat nu net zo’n gebruik zijn waar mevrouw Simons de afgelopen jaren het hardst tegen geageerd heeft. Had hier dan ook een afgewogen mening over gehad. Maar blijkbaar is een gekleurde kindervriend waarachter nu echt helemaal niets kwaads schuilt een groter probleem dan een ‘bevriend’ NAVO-land dat langzaam afstevent op een autoritair regime waarbij het zelfs overgaat tot de arrestatie van buitenlandse journalisten met een mening. Ceaucescu liet ooit eens een paleis bouwen dat recht deed aan diens megalomane status. Erdogan doet nu precies hetzelfde. Maar DENK ziet er nog geen kwaad in.

  Erdogan's paleis

  Erdogan’s paleis

  Sylvana Simons mag zeggen wat zij wil. Ik respecteer haar mening. Maar misschien moet Simons dat ook eens met de meningen van anderen doen. En het oneens zijn met Simons is iets heel anders dan het eens zijn met Wilders. Want ik vind beiden overbodig in ons politieke bestel.