• De Vliegende Hollander

  201503231355100d41e9d5dAl een paar eeuwen claimen zeelieden ‘De Vliegende Hollander’ gezien te hebben. Een legendarisch schip dat volgens de sage door de Terneuzense kapitein Willem van der Decken in ruil voor gunstige wind zijn ziel heeft verkocht aan de duivel. Een snelle overtocht naar Batavia was het gevolg maar in ruil daarvoor moet het voor eeuwig ronddolen over de zee. De ‘Vliegende Hollander’  is een begrip. Het verhaal is flinterdun. Een verzinsel uit een tijd dat onverklaarbare dingen direct aan het ‘kwaad’ werd toegeschreven. Maar hoe dun ook, het is gigantisch qua bekendheid. Hoe we dat nu zouden doen? Kijk maar naar IS. Bij iedere aanslag in de wereld duikt ‘De Vliegende Hollander’ op. Mensen zien de hand van IS in al het kwaad. De feiten liegen er natuurlijk niet om maar paniek is wel het laatste wat we kunnen gebruiken. Bij iedere aanslag is het hetzelfde liedje. De officiële instanties doen er alles aan om iedere link met IS vooral nog niet bewezen te achtten terwijl de media na drie minuten al de eerste ‘bezopen zeeman’ gevonden hebben die een ‘vliegend schip met rode zeilen heeft gezien’. Daarmee speel je IS in de kaart en niemand anders. Angst is precies het doel van de aanslagen. Met een schietpartij in een Parijse muziektempel win je geen oorlog. Al zou het me ook niet verbazen wanneer de aanslagpleger vaak naar Quentin Tarantino’s Inglourious Basterds gekeken hebben.

  De Franse media hebben nu het ‘licht’ gezien. Ze gaan geen foto’s meer tonen van terroristen die in naam van een hogere macht weer eens tientallen volslagen onschuldige mensen naar het hiernamaals heeft geholpen. Een sobere berichtgeving van de feiten moet overblijven. Je kunt er namelijk niet niets over zeggen. Het gaat natuurlijk niet helpen want het nieuws wordt al lang niet meer alleen via de traditionele media verspreidt. Maar wil toch een daad te stellen. Sommige Franse media willen zelfs de namen van de daders niet meer noemen.

  The Aryan Brotherhood

  The Aryan Brotherhood

  Ik denk dat veel aanslagen die gepleegd worden amper een directe link hebben met IS. Vanuit Raqqa in Syrië voert een organisatie uit naam van de profeet Mohammed oorlog tegen iedereen. Vooral tegen het westen en Amerika en Europa in het bijzonder, maar uiteindelijk ook tegen haar eigen bevolking. In de gebieden die onder controle zijn van IS heerst ongetwijfeld een bewind dat vergelijkbaar is met het Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Openlijk tegen zijn kost je letterlijk je kop en die van je vrouw en kinderen ook. Fanatici uiten hun loyaliteit aan de kalief door een ongekende barbaarsheid aan de dag te leggen. Blijkbaar heerst de gedachte dat de gruwelijkheid van de terreurdaad indicatief is voor de steun aan de Islamitische Staat en Allah. Ongeacht wat andere islamieten daar ook van vinden.

  De aanslagplegers in Parijs en Brussel en Istanbul zijn overduidelijk gelieerd aan IS. Wat dat precies inhoud weet niemand want het is maar zeer de vraag of IS een centraal gestuurde afdeling ‘lafhartige moordpartijen’ heeft. De vraag is zelfs of IS maar één organisatie is. Van de aanslagplegers in San Bernardino, Nice, Anspach en Würzburg en Saint-Étienne-du-ouvray vind ik de hele link naar IS namelijk veel minder evident. Dit lijken vooral mensen met een ‘pan af’. Getormenteerde zielen die overduidelijk gefascineerd zijn door geweld en geïnspireerd zijn door de haatpredikerij van IS. De recente aanslagen in Orlando, München en Sagamihara (Japan) waren zorgvuldig geplande aanslagen van mensen die helemaal geen link hadden met IS. Het waren individuele acties met een verknipt wereldbeeld als oorzaak. Waarbij IS een fijne kapstok is om je daden aan op te hangen.

  Het helpt niet echt voor onze gemoedstoestand maar het hoort er blijkbaar een beetje bij. Ook Satan wordt al jaren aanbeden en wat mensen uit naam van een geloof al hebben gedaan is onbeschrijflijk. Denk aan Charles Manson die met zijn Manson Family als een idioot een aantal mensen om het leven bracht. De man leeft nog en zal tot zijn door in de gevangenis doorbrengen. Sinds 1986 is hij daar overigens ‘verfraaid’ met een hakenkruis op zijn voorhoofd. Ik geloof helemaal niet dat Manson ineens het Nationaal Socialisme is gaan omarmen. Zoals ik dat ook niet denk van de figuren van de Aryan Brotherhood. Het hakenkruis boezemt, door de connectie met Hitler Duitsland, angst in: ‘ Ja, beste mensen, zo slecht zijn wij ook. Ben maar bang voor ons’ . Het is als het ware een demonisch teken waarbij de drager ons wil doen geloven dat we hier met het kwaad zelf te maken hebben. Voornamelijk stoerdoenerij, maar het is in zekere zin natuurlijk ook zo. Dat is ook de reden voor de aanslagen van IS en die idioten die, net als bij de McDonalds in München,  zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken.

  IS claimt alles wat los en vast zit. Dat kan ook makkelijk. Ik kan het ook opeisen. Kwestie van een mailtje sturen. Maar geloven doe ik het niet. Die verheerlijking van geweld is ons echte probleem. Tegen mensen die bereid zijn te sterven tijdens hun daad kun je niks doen. Helemaal niks. Klaarblijkelijk kun je zonder enig probleem een pistool kopen. Een vrachtwagen kun je zo huren en ik kan nog wel meer dingen bedenken waarmee je heel vervelende dingen kunt doen die zonder enig probleem voor iedereen voorhanden zijn. Daar moet je anno 2016 gewoon rekening mee houden. Het is niet anders. En of een versobering van de nieuwsberichten daar aan gaat bijdragen? Uiteindelijk stapt er altijd wel een of andere Alberto Stegeman in dat gat om ons westerlingen te laten zien waartoe moordenaars allemaal bereid zijn. En als  hij het niet doet. Dan doen ze het zelf. Internet staat er vol mee. De Vliegende Hollander zal blijven varen!