• Groeten uit Zaandam

    maxresdefaultAl jaren weigert Geert Wilders aan te schuiven bij Jeroen Pauw. Ook toen Witteman hem nog vergezelde moest ‘de blonde God’ uit Venlo niet veel van het duo hebben en weigerde – een onvermijdelijk verkiezingsdebat daargelaten – iedere acte de présence bij onze übergeile TV-presentator. Maar gisteren moet Geert voor de TV hebben gezeten en meer dan gemiddeld geërecteerd het schouwspel gadegeslagen hebben dat Pauw en diens redactie ons voorschotelde.

    Jeroen maakt vreemde keuzes voor zijn programma. We weten dat hij heel goed compleet gesjeesde tafelgasten de pis lauw kan maken. En dan wil ik het werkwoord ‘kan’ graag benadrukken, want hij doet het niet meer vaak. Wanneer Sylvana Simons weer eens een poging doet het Nederlands publiek haar dubbele moraal weer eens duidelijk te maken, doet Pauw niets. Alle tafelgasten willen haar het vuur aan de schenen leggen, maar blijkbaar wil Sylvana alleen maar komen als Jeroen belooft geen vervelende vragen te stellen, en dat doet Jeroen dus ook niet.

    Gisteren werd een cameraploeg van SBS6 een wijk uit gejaagd in Zaandam. De daders waren Turks Nederlandse jongeren die al een poosje, aangespoord door ‘hoodvlogger’ Ismael Ilgun, er een sport van hebben gemaakt alles en iedereen te provoceren en te molesteren. Jeroen dacht dat het een goed idee was om deze jongens uit te nodigen om te vertellen wat hun kant van het verhaal was. In het kader van hoor en wederhoor. Om te voorkomen dat er geen discussie zou ontstaan had hij er ook een jongerenwerkster uit Zaandam bij uitgenodigd. Het standaard model jeugdwerkster met harige oksels en de onvermijdelijk piercing door de neus.

    Jeroen had er goed aan gedaan eens naar die filmpjes te kijken. Poelenburg, de wijk in Zaandam waar we het hier over hebben, heeft in ieder geval geen last van opgeschoten jeugd. Zover mag duidelijk zijn. Mark Rutte, die gisteren ook scheldend zijn TV uitgesmeten moet hebben, had er vandaag weinig andere woorden voor over dan dat dit ‘tuig van de richel’ is. Nou meneer Rutte. Dit zijn gewoon criminelen. Met meer dan gemiddeld gemak wordt een voorbijganger die probeert de jongens aan te spreken op hun gedrag eerst hard uitgelachen en daarna krijgt de man een vuistslag in zijn gezicht. In de auto filmt Ismael jongens met een getormenteerde ziel in het onvermijdelijke trainingspak. Jongens die overduidelijk nog nooit een dag in hun leven gewerkt hebben of anderszins iets voor iemand anders dan zichzelf hebben gedaan. Ook jongens met een enorme stapel bankbiljetten in hun zak.

    trams070Bij Pauw zit Ismael aan tafel. Zijn ‘bloedbroeders’ – broeders van andere moeders – hebben in het publiek plaatsgenomen. Met een zonnebril op. Niet omdat ze niet herkent willen worden, maar omdat ze bang zijn dat de emoties hen teveel worden. Ismael zet aan tafel zijn onfatsoenlijk gedrag voort. Door niets of niemand gecorrigeerd doet hij zich nog stoerder voor dan in de domme filmpjes van zijn vlog. Jeroen weet niet goed wat hij met de situatie aan moet en vraagt obligaat wat het nu precies is wat ze wel willen? Een buurthuis is het antwoord. En als Jeroen een beetje meer research had gedaan had hij geweten wat hij een dag later wel wist. Dat buurthuis hebben ze gehad, maar dat hebben ze compleet gesloopt. Een paar containers die als vervanging voor het buurthuis moesten dienen zijn ook afgebroken. Dat had spannende televisie kunnen worden. Nu was het tenenkrommend en beschamend. En Geert? Die kon direct 4 zetels bijschrijven. Met de groeten uit Zaandam.