• d’r Nigel

  Als er op televisie een niet al te slim typetje nodig is, is de kans meer dan 50% dat dat met een Limburgs accent wordt gedaan. Ik heb daar zelf eigenlijk ook een beetje een hekel aan. Maar soms als ik naar de televisie kijk en daar enkele provinciegenoten aan het woord zie, denk ook ik: ‘Mijn God, waar hebben ze die nou weer uit de stront getrokken’.

   

  Toen ik begin jaren ’90 in een studentenhuis woonde was ik een groot fan van het programma ‘Buren’. U kent het nog? Frans Brommet ging gewapend met camera burenruzies te lijf en wist dan met zijn uiterst geïntoneerde stem mensen tot de meest stomme uitspraken te verleiden.Op een dag reisde Frans naar Kerkrade en was daar getuige van de ruzie tussen ‘tante Sidonia’ en haar buurman ‘Nigel’. Tante Sidonia spreekt normaal enkel en alleen Kerkraads en dat is zelfs voor een Limburger amper te verstaan. Wat Nigel poogt te spreken is geheel onduidelijk. Hier een samenvatting:

  Tante Sidonia woont met haar zoon, man en soms broer ergens in Kerkrade. Ze hebben last. Last van de buurman, want die slaat regelmatig met een hamer tegen de muur. Dat kan de buurman ook moeilijk ontkennen, want in de muur prijkt een gat ter grootte van een vuist. Frans vraagt Nigel hoe dat gat in de muur is gekomen.

        1. Gat in de muur

  De zoon van ‘tante Sidonia’ (met zo’n vlassnorretje onder zijn neus en een verse oorbel) vertelt geïnspireerd dat het niet bij dit ene incidentje is gebleven, maar dat ze wel vaker last hebben van Nigel. Ze bellen met grote regelmaat de politie en af en toe komen die polshoogte nemen.

        2. Hebben we de pliesie gebeld

  Daar moest Frans natuurlijk het fijne van weten en die vraagt Nigel naar het voorval en die komt dan weer een uiterst samenhangend verhaal.

        3. Waar had u dan uw speakers staan

  Het blijft vooralsnog onduidelijk wat nu precies de reden van de toorn van Nigel is, maar langzaam begint er wel al iets te dagen. Nog even terug op die gitaar waarmee ie ’s avonds laat nog staat te klootzakken. Nigel heeft namelijk gitaarles. Iedere maandag of dinsdag – daar kom ik ook niet uit – om kwart voor tien nog even snel oefenen. De ‘pliessie’ was het hier minder mee eens en heeft ook die spullen in beslag genomen. Nigel heeft zijn spullen nooit meer gezien, al vermoed ik dat ie er niet heel veel moeite voor heeft gedaan.

        4. Nooit meer gezien

  Nigel heeft natuurlijk ook last van de buren. Want waarom zou ie anders de speakers tegen de muur zetten en diep in de avond gitaar spelen? Frans doet een poging. Nigel ook.

        5. Sloegen de hele dag met de deuren

  De situatie is duidelijk. Nigel is de buren ‘de vod gaan uithangen’ omdat ze de hele dag ‘liggen te schuiven en te kloppen met de deuren’. Dat is natuurlijk ook irritant. Dus probeert Frans te peilen hoe dat ‘de vod uithangen’ precies in zijn werk gaat. Scheldt hij de buurvrouw wel eens uit?

        6. Scheldt u de buurvrouw wel eens uit

  Ik hoor niet heel veel kloppen. Ik hoor wel de telefoon overgaan, maar die neemt Nigel niet op. Dat is zijn vriendin. Maar de buren schelden Nigel ook wel eens uit. Al is het me niet helemaal duidelijk wat nu precies een ‘hasjpieper’ is. Maar het is gezellig daar in Kerkrade.

        7. Ze waren me uit aan het maken

  De situatie loopt op een gegeven moment natuurlijk gierend uit de klauwen. Nigel staat in de tuin met de motor de duiven te zetten. Ik heb geen idee wat het is, maar de broer van tante Sidonia was er niet zo van gecharmeerd en kwam even over de ‘draad’ om Nigel een corrigerende tik te verkopen. 

        8. Heeft ie me tegen de plaat aangeslagen

  Nigel heeft hierna de buurman met ene stalen buis op de kop geslagen en die zat weer heel zielig met 6 hechtingen in zijn hoofd te vertellen hoe lief hij, en hoe in-en-in slecht de buurman was.

  Onvergetelijke televisie die nergens over ging. Beide buren hadden een spreekwoordelijke ‘pan af’. Buren eindigde vrijwel altijd zoals het begon. Het conflict was niet voorbij, maar beide partijen hadden zich wel van hun allerbeste kant laten zien. Kijk de afleveringen maar eens terug. Ik vind ze hilarisch.