• Pil van Drion

  Vergoeding Kroon in 2011

  Ik hoorde net op de radio iemand van Achmea Zorgverzekering het failliet van het Nederlandse gezondheidsstelsel kort samenvatten. Het wordt helaas wel een langzame en pijnlijke dood ben ik bang. Zorgverzekering en marketing gaan goed samen. Ieder jaar wekken alle zorgverzekeringen in december de indruk dat je alleen bij hen die speciale aandacht krijgt die ik als individu wens. Geloof je het zelf? Zorgverzekeringen en betalen gaat namelijk iets minder goed samen. Toen ik vorig jaar een kroon moest krijgen vroeg de tandarts hoe ik verzekerd was. Achterdochtig vroeg ik wat dat er toe deed. Kreeg ik wellicht een goedkopere variant van Russisch porselein indien ik niet goed genoeg verzekerd zou zijn? Nee, niks van dat alles. Ik kreeg dezelfde tand, ik kreeg misschien alleen iets minder terug. Nou, ik ben gaan kijken op de site van IZA (waar ik verzekerd ben) en in 2011 gaven zij een maximum vergoeding voor maximaal 6 elementen per 3 jaar. Dat is dus als er betaald moet worden. Dan komt er een tekst waar alle tanden van uit je bakkes rammelen en die bovendien misleidend en onvolledig is. Je zou namelijk uit het verschil in tekst tussen de vergoedingen uit 2011 en 2012 kunnen opmaken dat het maximale bedrag wordt vergoed. Dit dan zijnde het gehele bedrag, maar dat is niet het geval. Ik mag volgens het kostenoverzicht dat ik deze week pas ontving, van de 550 euro die de kroon kost, meer dan de helft zelf betalen. Op dat kostenoverzicht staat nu pas voor de eerste keer hoeveel dat maximale bedrag daadwerkelijk is.

  Vergoeding Kroon in 2012

  Maar waarop sterft het gezondheidsstelsel dan een pijnlijke dood? Nou, de meneer van Achmea maakte zich grote zorgen over de grote hoeveelheid kinderen met overgewicht en de stijging van het aantal diabetes patiënten die hier dan weer het gevolg van zouden zijn. Prachtige oplossingen had Achmea daar voor gevonden. Ze werkten samen met FC Utrecht om meer kinderen aan het bewegen te krijgen en ook de bewustwording van gezonde voeding begon langzaam zijn vruchten af te werpen. Het was allemaal natuurlijk erg kleinschalig en haast een druppel op een gloeiende plaat, maar het begin was er. Dit was natuurlijk weer de marketing van Achmea. Mooi verhaal over de betrokkenheid van de zorgverzekeraar bij het welzijn van de samenleving.

  De vraag van Harmke Pijpers of Achmea dat ook niet uit eigen belang deed om zo het aantal uit te keren gelden te reduceren deed de meneer af met: ‘Nou mevrouw Pijpers. Dat is nu net niet waar. Omdat we er voor zorgen dat mensen gezonder en dus langer leven, komen er meer mensen in bejaarden en verzorgingstehuizen terecht. Met name deze kosten worden in de toekomst onbetaalbaar’. Mooie paradox dus. Je maakt het volk gezonder, ze leven langer en hun sterven wordt uiteindelijk onbetaalbaar. Waar doe je het dan allemaal voor? De ‘pil van Drion’ komt binnenkort in het basispakket en wordt jaarlijks door Achmea preventief verstrekt aan alle Nederlanders die ouder zijn dan 70 jaar. In overleg met het ABP wordt overwogen deze grens naar 67 bij te stellen.

One Responseso far.

 1. Neo schreef:

  Gelukkig zijn pakketverzekeringen bij IZA verleden tijd en kan je apart een tandartsverzekering nemen naast alleen de basis verzekering. Alleen die vergoedingen nog… waar je vroeger je hele gebit mee kon verbouwen ben je tegenwoordig al kwijt aan de mondhygiëniste.
  Die zitten momenteel allemaal al in het verzorgingstehuis, maar wel met een compleet gebit. Gaan wij niet meer hebben tegen die tijd;)