• Serious Verpest!

    anp-1000_35468260Voor Heerlen zit het er weer op. Serious Request heeft na een week ‘Glazen Huis’ haar kampement opgebroken en is vertrokken naar het ‘Wilde Westen’. Heerlen heeft er alles aan gedaan om het 3FM zo goed mogelijk naar de zin te maken. Dat verdient een dikke pluim. Hoe jammer is het dan ook dat er dit jaar veel minder opgehaald is dan voorgaande jaren. Maar erg gek is het natuurlijk niet. 3FM moet eens goed kijken naar de houdbaarheid van dit concept.

    Aan het enthousiasme op het plein voor het Glazen Huis zal het niet liggen. Mensen vinden het prachtig om naar zichzelf te kijken. En dan maakt het niet veel uit of dat voor een goed doel is. De Top 2000 is traditioneel ook weer in volle gang en mensen buitelen over elkaar heen om in de kroeg achter de studio een biertje te drinken en semi-argeloos toch keihard in de camera te kijken die hen verbind met vrienden en familie waarmee ze vrijwel onafgebroken WhatsApp contact hebben. Soort indirecte selfie. Maar het goede doel van 3Fm wordt misschien zo langzaamaan wel een dingetje. De eerste keer was het tegen de honger. En toen aten de dj’s uit solidariteit niks. Dat zijn ze blijven doen al weet niemand precies waarom. Het is een soort meelijden. Dat doen ze niet voor het Rode Kruis of de luisteraars thuis. Dat doen ze voor zichzelf. En dat moeten ze vooral doen als dat een fijn gevoel geeft maar een beetje obligaat is het allemaal wel. Zo’n shake – waarvan ze er wel een aantal per dag wegtikken – is gewoon een maaltijd. Het enige probleem is dat ze de shakes vaak niet lekker vinden. Nou nou…. dat is nog eens afzien.

    Benny Jolink zei tijdens het laatste concert van Normaal in de Gelredome dat hij geen medewerking wenste te verlenen aan een stel aanstellerige mediageile deejays met een megasalaris. Dat was natuurlijk tegen het zere been van de ‘aanstellerige mediageile deejays met een megasalaris’. Die wilden daar wel eens met Benny over praten. Maar Benny wou niet. Benny heeft natuurlijk voor een groot deel gelijk. Giel Beelen verdient meer dan 200.000 euro per jaar. Dat is enorm veel geld voor een paar plaatjes aan elkaar kletsen. Het verweer is dat ze bij de commerciële omroep veel meer geld verdienen. Nou, zou ik zeggen. Ga daar dan werken. Het flauwe aan de opmerking van Benny Jolink is natuurlijk wel dat het goede doel wel een goed doel blijft. Wie de vluchtelingenstroom dit jaar gezien heeft zal daar weinig tegen in kunnen brengen.

    690266Wat mij echter wel erg geïrriteerd heeft is het gedrag van de presentatoren van de televisieprogramma’s rondom Serious Request. Sophie Hilbrand en Tim Hofman hadden de lolbroek aan. Helaas waren zij de enige die zichzelf leuk vonden. Normaal gesproken is van Limburgertje pesten de lol na een dag wel af. Niet voor Sophie en Tim. Tsjonge wat is het toch grappig om allerlei debiele filmpjes te maken van argeloze mensen op straat die niet goed weten wat ze moeten zeggen als een harige baardaap uit de Randstad zijn microfoon onder hun neus duwt. En als ze wel iets terugzeggen doe je net alsof je ze niet verstaat. Wat een armoede. Uiteindelijk moet men zich eens afvragen of zij voor dergelijke televisie wel de meest aangewezen personen zijn.

    692162Dit concept van Serious Request heeft zijn beste tijd gehad. Er moeten wat dingen veranderen. Ik zou eens beginnen met drie totaal onbekende deejays die gewoon mogen eten en hun familie mogen zien. Dat onderdeel voegt namelijk totaal niks toe. Ook levert het draaien van plaatjes eigenlijk in verhouding veel te weinig op. De vette cheques doen het veel beter. Maar die komen niet genoeg in beeld. Als je als basisschool 10.000 euro hebt opgehaald kom je met je klasje niet in beeld omdat geile Giel probeert een aantal dames in voetbaltenue van shirt te laten wisselen. Als je die mensen op de een of andere manier geen podium geeft zullen ze weg gaan blijven. Basisscholen en verenigingen misschien iets minder maar bedrijven willen gewoon ‘exposure’. Wat ook moet veranderen is het totaal achterhaalde SMS-concept. Voor 90 cent mag je de ‘aanstellerige mediageile deejays met een megasalaris’ laten weten dat ze goed bezig zijn. Want veel verder komt de doorsnee 3FM volger eigenlijk niet. Maar dat lijken mij veelal kinderen die je misschien geen 90 cent moet laten betalen om op televisie te komen. De belangrijkste tip echter is op te houden met dat verheven gedrag. Als je jezelf belangrijker vindt dan het doel, blijf dan weg! Want voor mij hebben Sophie en Tim een deel van de lol Serious Verpest!