• Uilen met de pet op……

  De verkiezingen zitten er weer op. Ik weet niet hoe u het allemaal ervaren heeft, maar ik vind het onderhand zo’n idiote poppenkast dat ik me afvraag of dit nu wel de democratie is die ik zou willen hebben. De grote winnaar is Forum voor Democratie. En nu kan ik wel net als zoveel – overwegend linkse – Nederlanders mijn afschuw gaan uitspreken over de volslagen idiote speech die Thiery Baudet, na de overwinning ten overstaan van zijn aanhangers in Hotel Figi in Zeist, orakelde maar dat ga ik maar niet meer doen. Daar is al genoeg over gezegd.

  Uil van Minerva

  Je zult in dit land maar kiezer zijn en de politiek niet op de voet volgen. In Utrecht – of in de buurt daarvan – wonen en na een schietpartij in een tram ineens een vriend, buurmeisje, klasgenoot, trainer, echtgenoot of dochter kwijt zijn. De hele dag binnen moeten blijven om er daarna achter te komen dat de vermoedelijke dader een strafblad heeft van hier tot Tokio en door iedereen die hem kent als volslagen doorgesnoven idioot wordt gekenschetst. Je zult ’s avonds maar niet naar De Wereld Draait Door kijken en de nuancering op links van Prem Radhakishun horen die Wilders steevast ‘Blondie’ noemt en Baudet als ‘gevaar voor de samenleving’ wegzet. Je zult ook maar aanhanger zijn van de VVD of D66 en je vraagtekens hebben bij de koers die het kabinet de laatste paar maanden vaart. Een doorberekening van het CPB of Planbureau voor de leefomgeving zien en daaruit concluderen dat de effecten van de BTW-verhoging wegvallen tegen belastingvoordelen en een lagere energieprijs. Om er in maart achter te komen dat er van al die berekeningen geen ene moer klopt. Niet een beetje mis, maar heel erg veel mis.

  Je zult ook maar sceptisch zijn over die onzinnige klimaatmaatregelen die Nederland een kapitaal kosten. Ons weer eens het braafste jongetje van de klas maken en mondiaal een verwaarloosbare bijdrage leveren aan iedere klimaatdoelstelling. Je zult maar geloven dat bedrijven de rekening hiervoor gaan betalen en de bedrijven dan vooral niet denken laten we de kosten hiervan maar weer bij onze klanten (wij dus!) neerleggen. Je zult nu maar een nieuw keuken moeten kopen en denken: ‘Moet ik nu op gas blijven koken of moet ik mijn huis voor 4000 euro gaan verbouwen om extra stroomleidingen naar de keuken te leiden omdat ik niet zomaar een elektrisch fornuis kan installeren. Of je verwarmingsketel is stuk en je moet een nieuwe kopen maar je twijfelt of je misschien een warmtepomp moet gaan aanschaffen voor een vermogen omdat het gas over 5 jaar wellicht niet mee te betalen is.

  Je zult maar naar het debat met landelijke (!) lijsttrekkers gekeken hebben op woensdag en daar een toneelvoorstelling gezien hebben die nog slechter is dan 1 uur ‘Utopia’. Je zult je premier van het land de weg maar horen kwijtraken in zijn eigen kletspraat en daarna in paniek om Carolien horen roepen. Carolien moest hem vertellen wat ie ook alweer vond.

  En je zult op woensdag dan maar in het stemhokje staan. Ergens in een volksbuurt. Uit het stemhokje naast je klinken zuchten. Iemand zoekt tevergeefs naar Wilders op het stemformulier voor Provinciale Staten. Iemand die nog nooit gestemd heeft maar nu wel de moeite nam om in ieder geval een ‘andere’ keus te maken. Iemand die niet naar DWDD kijkt of welk praatprogramma dan ook. Iemand die niet weet wat een Waterschap is of doet. En dat ook geen flikker kan schelen. Wel iemand die het zat is. En wat er nu zo vreemd is …… 75.000 mensen in Limburg stemmen op iemand van Forum voor Democratie zonder dat ze die kandidaat kennen. Een partij waar ze helemaal niet per definitie het beste af zijn. De partij in Limburg heeft geen partijprogramma en deed nooit mee aan welk verkiezingsdebat dan ook. Baudet weigert ook vaak omdat debatten ‘beneden zijn waardigheid zijn’.

  Uiteindelijk maakt het niet uit wat je stemt. Het helpt allemaal heel weinig. Thiery staat weliswaar te juichen. Pretendeert een link te hebben met een uil en daarmee de wijsheid in pacht te hebben. Denkt dat ie daadwerkelijk iets kan gaan veranderen. Maar we weten eigenlijk allemaal beter. De grootste of niet. Baudet gaat nergens regeren. Hij heeft alleen maar vijanden gemaakt. Zegt ‘enge’ dingen die ver van de standpunten van andere partijen verwijderd zijn en bovendien lijkt Thiery soms knettergek. Hij is onvoorspelbaar en daar houden politieke partijen niet van. Het gevolg? Overal komen coalities zonder FvD. Zuid Holland is wellicht een uitzondering.

  De eerste kamer wordt overspoeld door mensen die eigenlijk iets beters te doen hebben en bovendien nog nergens een gemeenschappelijk standpunt over hebben. Eerste vraag van iedere vergadering luidt straks steevast: ‘Wat vinden we eigenlijk?’ of ‘Wat vindt Thiery eigenlijk?’. Gevolg: ruzie in de tent. Afsplitsingen zoals we dat met de LPF ook vaker zagen. Het land wordt inmiddels bestuurd door een coalitie die bestaat uit de rest van alle politieke partijen en die willen allemaal iets terug voor die deelname. Dus het wordt allemaal nog erger…..