“a Forest”

Pinkpop blijft ieder jaar verrassen. Niet persé altijd in positieve zin, maar de line-up van dit jaar bevat toch wel een paar heel bijzondere optredens. Tot voor drie jaar terug was er naast het Pinkpopfestival rond pinksteren ook een ‘Classic’ variant in augustus. Allemaal bands die ooit op Pinkpop hadden gestaan, maar niet hip genoeg meer waren voor het hoofdevenement. Helemaal niks mis mee overigens, want veel van die lui kunnen een prima stukje muziek maken, ze hebben alleen geen recent werk meer dat aanslaat. Ze maken natuurlijk nog wel iedere twee jaar een nieuw album, maar daar zit doorgaans niemand op te wachten. Ik kocht die albums vroeger nog een paar jaar trouw. Veel van die prullen heb ik niet één keer helemaal geluisterd.

Opeens was Pinkpop ‘Classic’ ter ziele en slopen de acts van Classic voor een deel weer terug richting ‘The Main Event’. Zo was in 2009 stond ineens ‘Madness’ een act op het hoofdpodium. En nam in 2010 Mötörhead ineens plaats op het podium. De slotact was toen ‘The Prodigy’ die toen toch ook wel een beetje over hun hoogtepunt heen waren. Ik ga natuurlijk niet beweren dat het slechte acts zijn, want dit zijn nou precies de bands waarvoor ik naar zo’n festival zou gaan, maar het feit is wel dat het allemaal uit arren moede is geboren. Er komt aan de onderkant niet genoeg nieuws bij. Waarbij je natuurlijk ook nog bands als Coldplay hebt die gewoon 1 miljoen euro voor een optreden vragen en dan vervolgens vrijwel letterlijk zonder enig verschil hun CD naspelen. En nog slecht ook.

Vorig jaar was een prachtige editie, maar dit jaar hebben ze Bruce Springsteen maar weer eens gebeld om te vragen of ie wou komen. Is een favoriet van Jan Smeets dus hij regelt het eigenlijk allemaal voor zichzelf. Publieksfavoriet ‘Mumford and Sons’ komen ook. Die had ik dolgraag eens een keer gezien. Toch ben ik dan verbaasd dat ‘The Cure’ komt. Dat kan volgens mij alleen maar tegenvallen. Niks tegen ‘The Cure’ hoor. Ben een fan van het eerste uur, maar het is live een beetje een zeikerig bandje. Robert Smith heeft goede en veel slechte dagen. Ik heb ze in 1989 een keer live gezien in Thialf en ik hoop dat ie toen een slechte dag had. Met ‘The Mission’ in het voorprogramma en een zaal vol zwarte lange leren jassen duurde het tot 20.00 uur tot ze eindelijk op het podium stonden. Ik heb volgens mij geen zuivere noot gehoord. In ‘a Forest’ zit een stukje waarin een keer of 20 ‘… and Again’ gezongen wordt. Op televisie haalt hij dat iedere keer. Ook live. Maar in Friesland was de Wieger Ketellapper na 4 keer al op. Een enorme teleurstelling was het. En dan moet je nog terug naar huis.

      1. The Cure - a Forest

Zou ik daarvoor nu naar Pinkpop gaan? Ik zou er niet eens voor naar Pinkpop Classic gaan. Hoewel het programma van Pinkpop dit jaar best wel wat goede bands bevat zijn ze zo uitgesmeerd over de drie dagen dat ik hooguit twee bands per dag wil zien en die spelen ook nog eens uren na elkaar. Ik zal voor het 9e jaar in successie schitteren door afwezigheid, maar wens iedereen die wel gaat veel plezier. Er valt namelijk genoeg te genieten.