• Kerstkalkoen met Scarlett O’Hara vulling

  Recept Afdrukken
  Kerstkalkoen met Scarlett O'Hara vulling
  Amerikanen eten de kalkoen meestal met Thanksgiving en niet zozeer met Kerst. In Europa is het gewoonte de kalkoen met Kerst te eten. Kalkoenvlees kent verschillende gaartijden. De borst is veel sneller klaar dan het vlees in de poten. Een uitdaging in de keuken zeg maar.
  Maaltijden Hoofdgerechten
  Prep Tijd 45 minutes
  Kook Tijd 180 minutes
  Porties
  Ingrediënten
  Maaltijden Hoofdgerechten
  Prep Tijd 45 minutes
  Kook Tijd 180 minutes
  Porties
  Ingrediënten
  Instructies
  1. Voeg nu gehakt, broodkruim, ontbijtkoek, ei, appel, sjalotten samen in een kom. Meng het goed en kruid het met peper en zout. Als het gehakt al door de slager is gekruid oppassen dat je niet teveel zout gebruikt.
  2. Maak de kalkoen goed schoon. Spoel hem af onder de kraan en droog daarna goed af met keukenrol. Bestrooi de kalkoen van binnen en buiten met peper en zout.
  3. Voor de vulling snijden we eerst de sjalotten klein en fruiten die in de boter (20 gram). Niet bruin laten worden maar glazig en dan van het vuur afhalen.
  4. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Gebruik eventueel een keukenmachine, maar met de hand moet dit ook goed lukken.
  5. Vul de kalkoen met het gehaktmengsel. Misschien kan niet alles er in, dat hangt een beetje af van de grootte van de kalkoen, maar van wat je over hebt kun je prima een gehaktbrood maken. Gewoon even 30-45 minuten in de oven op 180 graden en je hebt een heerlijke herinnering aan je kerstmaal.
  6. Bindt nu de poten bij elkaar en bedek de kalkoen aan de bovenkant met het vetspek. Het vetspek houdt de kalkoen sappig en beschermt de borst tegen uitdroging.
  7. Ik gebruik het liefst een kookthermometer en stop de sensor in de gehaktvulling en dek daarna de hele kalkoen af met aluminiumfolie. Die blijft er minstens 2 uur om heen zitten.
  8. Zet de kalkoen 45 minuten in een oven die is voorverwarmd op 225 graden. Breng daarna de temperatuur terug naar 180. Als de kerntemperatuur 75 graden is het aluminiumfolie en vetspek verwijderen en de kalkoen aan de bovenkant bruin laten worden. Bestrijk gedurende die periode regelmatig met het mengsel van boter en olijfolie.
  9. Als de kern op 82 graden is de kalkoen uit de oven halen en afdekken met folie. Laat de kalkoen minstens 20 minuten staan. Afkoelen doet ie amper en in de tussentijd kun je prima de bijgerechten maken.
  10. Maak een foto van je kalkoen en eet smakelijk.