• Brabantse worstenbroodjes

  Recept Afdrukken
  Brabantse worstenbroodjes
  Er is natuurlijk weinig Brabants aan een broodje met worst. Over de hele wereld worden ze verkocht. Maar toch is het een beetje als met vlaaien. Ze maken de lekkerste vlaaien in Limburg en de lekkerste worstenbroodjes in Brabant. Wat hebben we nodig:
  Maaltijden Brood
  Prep Tijd 60 minutes
  Kook Tijd 30 minutes
  Passieve Tijd 60 minutes
  Porties
  stuks
  Ingrediënten
  Maaltijden Brood
  Prep Tijd 60 minutes
  Kook Tijd 30 minutes
  Passieve Tijd 60 minutes
  Porties
  stuks
  Ingrediënten
  Instructies
  1. We beginnen met het deeg te maken. Doe hiervoor in een kom ongeveer 400 gram bloem en maak in het midden een kuiltje waar de lauwe melk met de gist in gaat. Roer het goed door. Plaats daarna de kom in de kneedmachine en kneed op stand 2 (Kitchenaid Artisan) langzaam door. Doe er telkens een beetje bloem bij totdat alle bloem in de kom zit. Als de keukenmachine het er moeilijk mee heeft kun je het ook in tweeën delen. Als het deeg soepel is wikkel je het in een doek en legt het op een warme plek te rijzen. Dek het eventueel een beetje af met plastic om korstvorming te voorkomen.
  2. Terwijl het deeg rijst maken we de gehaktvulling. Doe in een kom 1 kilogram half-om-half gehakt. Niet die waterige rommel van de supermarkt want dan zullen je broodjes op de bakplaat in het water en het vet drijven, maar probeer bij een slager echt goed gehakt te kopen. Worstenbroodjes maken is veel werk en het is zonde als je op het einde met lege handen staat. Voeg de gehaktkruiden en het paneermeel toe. Als het gehakt te nat is kun je nog wat paneermeel toevoegen.
  3. Weeg het gehakt met behulp van een weegschaal af. Maakt worstjes van 35 gram. Doe dat nauwkeurig omdat je anders op het einde brood overhoudt waarvoor je geen worstje meer hebt. Rol het gehakt vervolgens tot worstjes van ongeveer 10 cm.
  4. Pak het deeg en maak ook hiervan bolletjes van 35 gram. Draai ze stevig tussen je handen en leg ze op een bakplaat onder een plastic folie. Iets dikke folie is handig. Ik gebruik een draagtas die ik in twee grote stukken heb geknipt.
  5. Als de bolletjes klaar zijn rol je met een rolhoutje (stuk bezemsteel) de bolletjes tot een lange ovaal. Plaats het worstje in het midden. Sla de zijkanten naar binnen.
  6. Plak De boven en onderkant met je vingers aan elkaar en rol goed na zodat het worstenbroodje ook een mooie vorm krijgt.
  7. Laat de worstenbroodjes nu onder het plastic met daarover een theedoek tenminste 1 uur rijzen. Bestrijk ze daarna met het geklopte ei.
  8. Bak het na het rijzen gedurende een minuut of 12-15 in een oven van 220 graden. Wanneer je de oven te hoog opstookt zullen de worstenbroodjes in de oven te snel rijzen en scheuren. Kijk na 12 minuten. Ze moeten niet te donker worden. Ze moeten tenslotte nog een keer opgewarmd worden.
  Notities

  Je kunt natuurlijk variëren met het gehakt. Pas op met het gebruik van gehaktkruiden met zout. Soms is het gehakt door de slager ook al gekruid. Als je dan dubbel zout gebruikt worden de worstenbroodjes te zout en zijn ze niet lekker meer.