‘Ça plane pour moi’

‘Ça plane pour moi’ van Plastic Bertrand is het zoveelste voorbeeld in de popmuziek van een ‘zanger’ die een liedje playbackt dat door iemand anders is ingezongen. Ik kan me nog herinneren dat het nummer uitkwam (ik was weliswaar pas 6 jaar) en dat de heer Bertrand het nummer bij TopPop, toen al gepresenteerd door Ad ‘de Bril’ Visser, kwam opvoeren. Als je het nummer zelf gezongen hebt is playbacken al een opgave heb ik gisteren op televisie gezien bij de verkiezing van het Limburgse carnavalsliedje 2012. Heb je het nummer niet zelf gezongen, dan kun je het nummer het beste opvoeren terwijl je op een trampoline op en neer springt. Geen mens neemt je dan meer serieus, maar dat maakt niet uit, want dat was nou precies waar het deze ‘Plastieken Bert’ om te doen was. Heel punk is dat namelijk.

      1. Plastic Bertrand - Ca Plane Pour Moi

Het nummer, dat natuurlijk wel erg aanstekelijk klinkt, is een brij aan Franse en Engelse zinnen die geen moer met elkaar te maken hebben en die vooral de geestelijk nogal verruimde staat van de zanger weergeeft. En die zanger was niet Bertrand maar de producer ‘Lou De Prijck’. Waar hebben we dat meer gehoord? Ik kan men niet voorstellen dat er iemand is geweest die daadwerkelijk geloofd heeft dat Bobby Farrell van Boney M ooit één noot op één nummer gezongen heeft. Iedereen die deze man met die ene dansmove: pirouette gevolgd door een halve spagaat (en dat 40 keer achter elkaar), ooit heeft horen praten wist dat dat niet mogelijk was. Frank Farian, de producer achter Boney M, deed dat lekker zelf. Net als het binnenscheppen van de recettes. Heeft ie daarna met Milli Vanilli nog eens gedaan. Handige jongen.

Lou de Prijck is een naam die veel mensen niet veel zal zeggen, maar die wereldwijd meer dan 20 miljoen platen heeft verkocht. Niet alleen als eigenlijke zanger en producer met ‘Ça plane pour moi’, maar vooral met een ander nummer. Een totaal ander nummer zeg maar gerust. Lou De Prijck is de man achter ‘Two Man Sound’, die wereldwijd bekend zijn geworden met de hit ‘Disco Samba’. Lou kon het punk imago niet combineren met de Braziliaanse sambaklanken en heeft daarom Bertrand gevraagd de honneurs als understudy waar te nemen. In 2006 is hij een rechtzaak begonnen om alsnog erkent te worden als zanger van het nummer. Bertrand die zijn volledige roem aan dit nummer dankt was dat natuurlijk niet met hem eens. Onderzoek heeft toen uitgewezen dat het nummer wel degelijk door Lou De Prijck is gezongen. Hoewel het natuurlijk twee totaal verschillende nummers zijn hoor je wel overeenkomsten tussen de  zangstem van ‘De Prijck’ in ‘Ça plane pour moi’ en de ‘Disco Samba’.

      2. Two Man Sound - Disco Samba

Nadien is het nummer door tal van bands gecoverd. Weinig versies kunnen echt bekoren omdat ze vaak te veel van het origineel afwijken of in totaal onverstaanbaar Frans gezongen worden. Ik vind deze versie van ‘Meader’ wel leuk. Het moet natuurlijk wel stevig en punk blijven.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/H5LtzJ6Y_Qc”]