• Bedshaped…

  De kersttijd is niet mijn favoriete tijd. Ik weet ook niet goed waarom niet. Tussen Kerst en Nieuwjaar zijn in het verleden een aantal familieleden gestorven maar dat is inmiddels ook al weer meer dan 20 jaar geleden dus het zou wel overdreven sentimenteel zijn om daar maar aan vast te blijven houden. Ik vind Kerst zo nep. Vroeger – en daar gaan we weer – ging ik naar de kerk en als ik dan thuiskwam kreeg ik van mijn moeder warme chocolademelk en een worstenbroodje. Ik dacht dat iedereen dat deed maar in Zuid-Limburg kregen ze bouillon of ragout met een pasteitje. Met Kerst keek je twee dagen lang de uren weg. De tijd voor Kerst is ook eigenlijk veel leuker dan Kerst zelf. Al word je de laatste jaren natuurlijk compleet crimineel van het compleet doorgezaagde kerstrepertoire die verwen-zenders als Sky Radio maar blijven presenteren. Een paar kerstnummer zijn wel leuk maar ik koester er weinig nostalgische gevoelens bij.

  Het Top 2000 Café

  Tussen Kerst en Nieuwjaar vertroetelt Radio 2 ons met de Top 2000. Een sektarisch gebeuren waar ik maar weinig van begrijp. Ik ben sowieso kei-slecht in het oplijnen in wachtrijen maar om nu 8 uur voor een paar afgezaagde schijtnummers naar Hilversum af te reizen, om daar te mogen kijken naar een paar radiomakers, waarvan sommigen tenminste het idee hebben iets heel bijzonders aan het doen te zijn, is volkomen stupide. Je weet al wie er op 1 staat en dat weet ik ook voor volgend jaar al. Sterker nog. Ik weet wie er de komende 10 jaar op 1 staat. En dan toch presenteer je de lijst alsof je naar een climax toe werkt.

  ‘Goedemorgen dames en heren. Welkom bij dit langverwachte en innig gekoesterde moment waarop wij samen zullen aftellen naar het meest grijsgedraaide nummer uit de geschiedenis: de Bohemian Rhapsody van Queen.’ Spannend ook. Je verklapt eerst de winnaar en begint dan een marathon uitzending van 6 dagen waarbij steeds in blokken van 2 uur plaatjes gedraaid worden waarop door luisteraars is gestemd. Ik heb ook gestemd, maar niet op Queen. En ook niet op al die andere grafmuziek uit de top 10. Die mag van mij inmiddels wel begraven worden. Ik weiger ook te geloven dat dit het beste is dat er in de loop der jaren geproduceerd is. Nu is dit ook niet direct een pleidooi om rapper Boef of Kraantje Pappie hoog in de lijsten te brengen maar een beetje variatie zou wel leuk zijn.

  Bohemian Rhapsody van Queen Live!

  Een veel gehoorde reden waarom er zo weinig nieuwe muziek in de lijst staat is dat de muziek van nu niet écht meer is. Het is gemaakt op computers. Het mist ziel. Maar geldt dat ook niet voor de gedoodverfde nummer 1? De Bohemian Rhapsody? Want dat nummer is ook gemaakt dankzij opnametechniek in de studio. Het is natuurlijk een prachtig gecomponeerd stukje muziek maar Queen heeft het live nooit kunnen uitgevoeren. Nou ja, het wordt wel gespeeld, maar na een paar minuten komt er een korte solo van Brian May, neemt de piano het vervolgens over waarna de samenzang begint. Dat voeren ze live nooit uit. Dan gaan de lichten uit en hoor je gewoon de studio opname. Dan kan natuurlijk ook niet live want de stemmen zijn allemaal vierhonderd keer gedubt en live heb je maar één Queen. Niemand vindt dat een probleem, maar is dat niet een klein beetje voorwaarde voor een nummer 1? Maak een klein beetje ruimte voor een pareltje van na 2000: Bedshaped van Keane. Staat wel in de Top 2000 maar op plaats 1047. Toch…Veel mooier vind je ze niet vaak.

  Gewoon effe luisteren…..