• Velodroom

    Gisteren heb ik met een paar vrienden een fietstocht gereden die heel erg veel leek op de 100 km toertocht van de Amstel Gold Race. Sinds 8 jaar doe ik dat. De eerste 6 jaar als officiële toerfietser, maar de laatste 2 jaar rij ik hem een dagje eerder. Toen ik me 8 jaar geleden voor het eerst inschreef via internet was er amper animo voor deze toertocht. De eerste twee jaren waren eigenlijk ook de leukste. Na vijf jaar startte de inschrijving medio januari en 25 minuten later waren alle plaatsen vergeven.

    Betaalde je in het begin € 22,50 voor deze tocht, tegenwoordig betaal je € 40,00 plus € 6,00 borg voor je chip. Daarnaast betaal je voordat er geloot wordt nog eens € 5,00. Die krijg je ook niet terug als je wordt uitgeloot. Ja! Slimme jongens bij de Amstel Gold Race. Wat krijg je dan voor dit bedrag? Nou hiervoor krijg je bij vertrek, en daar gaan we, een Liga, een banaan (twee mag ook), Isostar sportlurrie, een krentenbol van een goed jaar, gratis verkeersregelaars, een opstopping op de Keutenberg en Cauberg en een sleutelhanger bij de Finish.

    Omdat er geloot wordt is de kans klein dat ons fietsclubje, dat luistert naar de naam Velodroom, in zijn geheel wordt ingeloot. Dat probleem heeft fietsclub ‘De Weke Truffel’ uit Sint Michielsgestel of  ‘Den Duitsche Herder’ uit Gramsbergen Haven ook, maar die komen gewoon met zijn allen en rijden desnoods illegaal mee. Het werkelijke aantal deelnemers is dan ook geen 12.000, maar volgens mij wel het dubbele, dat dan weer die opstoppingen op de Cauberg verklaard.

    Gisteren was het rustig. Heel rustig. Geen tante Corrie en Ome Sjaak in een camper langs de kant. Geen tijdmeting, geen krantenballen en ook geen Isostar. Wel het voltallige bestuur plus enig lid van fietsvereniging Velodroom. Heerlijk is dat. Je kunt je afvragen hoe lang dit soort toertochten nog kunnen blijven bestaan. Alle mooie plekjes in de tocht worden langzaam weggepoetst omdat geen enkel dorp er op zit te wachten 1 dag door 20.000 fietsers gegijzeld te worden. Fietsers zijn over het algemeen asociale klootzakken die vinden dat de weg van hun is en zo, 3 dik naast elkaar fietsend, automobilisten de berm in jagen. Dat vinden die dorpsbewoners zo leuk dat ze niet kunnen wachten tot de AGR niet meer door hun dorpje komt en dat lukt steeds beter. Ik moet toegeven dat het hartstikke leuk is om zo’n toertocht te rijden. Als je tenminste kunt blijven fietsen. De organisatie is ook altijd goed geweest alleen is de prijs van ruim € 50,00 op 100 km op de openbare weg te mogen fietsen wel een beetje bezopen. Ik heb overigens een tip voor de organisatie. Maak er gewoon € 100,00 van. De mensen komen toch wel. Wij ook. Maar wel een dagje eerder, met broodjes van de bakker.Voor € 3,50! En lekker…