• Amerika the Beautiful

    Amerikanen zijn een raar volk. Iedereen die er geweest is zal dat beamen. Ze zijn niet per definitie vervelend, maar bepaalde onderdelen van de Amerikaanse cultuur zijn tenenkrommend. Nu is het niet zo dat ik wekelijks naar ‘the States’ vlieg, maar de 3 keer dat ik die kant op ben gegaan werd ik iedere keer onaangenaam verrast door de show die opgevoerd wordt voordat je het land binnenkomt. Die show begint al op Schiphol met een ridicule vragenlijst, gaat verder met de waivers in het vliegtuig en wordt nog eens dik overgedaan bij de douane op het vliegveld zelf.

    Zou er namelijk iemand zijn die de vraag: ‘Ben u ooit betrokken geweest bij genocide of spionage of terroristische activiteiten…’, met JA beantwoord heeft? Dan weet je zeker dat je het land niet in gaat komen. Als die man, die constant met zijn webcammetje en zijn vingerafdrukscanner loopt te kloten, het überhaupt al hoort. Ik pleit er dan ook voor dat we op Schiphol een nieuwe terminal bouwen waar Amerikanen (en enkel Amerikanen met witte gymschoenen) een 3 uur durende route afleggen en daar 400 vragen beantwoorden. Naar de antwoorden luisteren we niet, maar we laten ze er wel 50 Euro voor betalen.

    Nu lijkt het alsof ik iets tegen Amerikanen heb en dat is toch echt niet zo. Ik heb waarschijnlijk veel meer tegen de meeste Nederlanders, maar het land dient als voorbeeld voor de meest grote onzin die wij langzaam maar zeker kopiëren. Vooral het streven naar schijnveiligheid. Daar zijn die Amerikanen meester in, maar wij kunnen er langzaam ook wat van. Gisteren was koningin met de Turkse President Gül (niet van de shampoo) in Maastricht. Alles was afgezet met rare dranghekken zodat er maar geen Suzuki Swift langs kan. Ook stond er een man met een geel hesje mensen tegen te houden. Over een paar jaar deelt die man formuliertjes uit waarop de vraag staat of je ooit betrokken bent geweest bij aanslagen tegen het koninklijk huis. Ook wordt je dan gevraagd of je uitzonderlijk goed bij stem bent zodat je je schuldig zou kunnen maken aan agorafonie, ook wel ‘pleinbrullen’ genoemd. Dat mag namelijk niet want dan breekt tegenwoordig acuut de pleuris uit. Dat gebeurt ook als iemand tijdens een openlucht concert van André Rieu ineens keihard ‘BOM!’ zou roepen, maar dat moet eerst gebeuren voordat we er iets aan gaan doen. Niet dat er iets tegen dergelijk malloten te beginnen is, maar we gaan het zeker proberen. Vroeger sloegen ze je gewoon even op de bek en werd je afgevoerd, maar dat mag helemaal niet meer. En wat te denken van al die achterlijke poederbrieven? Alsof iemand een busje ‘Anthrax’ heeft staan. Bakken met geld kost die onzin en het helpt geen zier.

    Wat ik eigenlijk wou zeggen is dat ik net de lijst met 100 meest invloedrijke mensen van de wereld heb gezien. Een kul-lijst natuurlijk, want de lijst bestaat vrijwel alleen uit Amerikanen, en van de meeste mensen hebben wij hier nog nooit gehoord. Of het moet Rihanna zijn. De zangeres die zo nasaal zingt dat ik haar niet kan verstaan en die voor rappers allerlei refreintjes inzingt. Inderdaad een belangrijk persoon. Amerikanen geloven zo dat ze het middelpunt van de wereld zijn dat de rest er niet meer toe doet. Eigenlijk zijn ze zelfs het middelpunt van het hele heelal. Want in ieder land worden wel eens UFO’s gezien, maar nergens zo veel als in Amerika. Als je het een Amerikaan vraagt zal ie waarschijnlijk zeggen dat het UFO’s waren die op weg waren naar Amerika. Bescheidenheid siert de mens.