• Gaatje in je hoofd?

    In Overijssel is een man door de rechter veroordeeld tot een week cel omdat ie in zijn blote kont voor een basisschool stond. Dat had ie al eens eerder gedaan en toen verklaarde de man dat ie dat deed omdat zijn overleden hamster had gezegd dat ie dat moest doen. Goed. Dat is op zijn minst een originele verklaring, maar het blijft natuurlijk verbazingwekkend dat iemand die in zijn blote kont voor een basisschool staat er met slechts een week cel vanaf komt.

    De verklaring van de man was dat hij zijn aderen wilde luchten. Dat deed me denken aan een item dat ik als kind eens op televisie had gezien over een man die dacht dat ie permanent ‘high’ zou zijn als ie een gaatje in zijn voorhoofd boorde. Die man, die Bart Huges heette, heeft drie jaar geprobeerd om doktoren te overtuigen van de noodzaak van deze operatie toen ie uiteindelijk met een black&decker boormachine de ‘operatie’ zelf thuis uitgevoerd. Deze man is later in het ziekenhuis opgenomen omdat getwijfeld aan zijn mentale gesteldheid. Goed idee lijkt me. Ik hoop dat ze dat met de ‘hamsterfluisteraar’ ook gaan doen. Niet dat ie per definitie knettergek is, maar iedereen die naakt voor een basisschool staat moet op zijn minst even onderzocht worden. Zeker als hij claimt hiertoe aangezet zijn door een overleden knaagdier.

    Blijkbaar helpt het heel erg goed als je een mentale kwaal veinst. Ik kan me herinneren begin jaren’90 met twee vrienden eens naar Friesland gereden te zijn met de trein toen er in Zwolle een niet al te fris type instapte en naast ons zijn krantje ging lezen. Toen de conducteur langskwam en hij overduidelijk geen kaartje had wist ie niet meer zo goed wat ie moest doen en viel vervolgens – als een ware Basil Fawlty – op de grond. De conducteur vergat te vragen of ie een kaartje had en probeerde een snelle psychologische diagnose te stellen. De man verklaarde na een paar keer vragen ‘bang’ te zijn hetgeen voor de conducteur reden was de ‘meester’ te verwittigen dat het probleem duidelijk was. Meneer was bang en werd in Meppel de trein uit vergezeld. Daar heeft ie waarschijnlijk een kop soep, koffie en een tientje gekregen en is waarschijnlijk vervolgens in de volgende trein gestapt.

    Persoonlijk denk ik dat de man geen kaartje had gekocht omdat de man hier geen geld voor heeft omdat hij overduidelijk van het ‘dakloze’ type was. Prima opgelost van de conducteur hoor, maar voor een kop soep en een tientje had ik een iets overtuigender stukje toneel willen zien. De vraag rijst direct wie er gekker is. De conducteur of de man zonder kaartje die ‘bang was’.