• Brood en Spelen 2

    Overpeinzend. Buitenhof kijkend en de Elsevier lezend snap ik er steeds minder van. Of misschien zelfs wel steeds meer. Als Geert Wilders met zijn PVV, die we toch wel mogen omschrijven als een ietwat rechtse partij, het niet lukt met de VVD en het CDA tot overeenstemming te komen over wat dan ook, dan is de conclusie toch wel gerechtvaardigd dat hij klaar is.

    Het zou onzinnig zijn als er verkiezingen komen en de PVV – mits ze überhaupt de intentie hebben ooit te willen regeren – gaat praten met CDA, D66 en VVD over een centrum rechts kabinet. Die gesprekken zijn nu geweest en tenzij de PVV heel erg veel wint nemen die partijen hem helemaal niet serieus na deze show in het Catshuis. Dus is de enige optie voor Wilders (los van het feit dat ik denk dat ie dat helemaal niet wil en kan) om met de linkse partijen te gaan praten om via die kant regeringsdeelname veilig te kunnen stellen. Ziet u dat gebeuren? Wilders als de stekker van Jolanda Sap. Met Diederik Samsom die de getormenteerde ziel van Job Cohen nog wel even in het achterhoofd houdt en de voorman van de SP die werkelijk helemaal niets heeft met de PVV.

    Dat gebeurt dus ook niet. Dus het wordt weer roepen. Roepen, schofferen, klagen in de pers totdat ie de karikatuur is die die van zichzelf heeft gemaakt. Want als er een ding wel pijnlijk duidelijk is geworden dan is het dat de PVV niets meer en niet minder is dan Geert Wilders en een groepje onervaren gelukzoekers van het niveau Dion Graus aan wie hij helemaal niks heeft als het op onderhandelen aankomt. Ze weten gewoon nergens ene flikker vanaf. Dat had je bij de LPF ook al en die vochten elkaar zelfs in de ministerraad de tent uit en dat gaat straks binnen de PVV ook gebeuren.

    Zo wordt je dus geschaakt. Als je geen smoel hebt en niemand weet waar je precies voor staat  kom je nog wel even weg met opportunistische lulkoek over Polen, Marokkanen, Europa en de Islam, maar als na 2 jaar blijkt dat je van economische kwesties totaal geen kaas gegeten hebt blijf je berooid achter. De andere partijen kunnen weer zetels tegemoet gaan zien. De vraag is alleen wie er nu opstaat om het volk ‘Brood en Spelen’ te beloven. We zijn er dom genoeg voor om er nog een keer in te stinken. Zou de derde keer zijn.