• Rariteit

  album_large_1470927Het is 1 januari 2013. Nederland is uitgesomberd over 2012. Heeft in drie dagen tijd alles herhaalt, herkauwt en herinnert. Het journaal, de sport en de doden. Alles is de revue gepasseerd. De laatste dag van het jaar is vreemd genoeg een gewone werkdag. Een werkdag zoals de dag voor Kerstmis een gewone werkdag is. Veel mensen nemen de dag of alleen de middag vrij om de laatste voorbereidingen voor het nieuwe jaar te kunnen treffen.

  In de ochtend heb ik samen met de kleine man vuurwerk gehaald. Werkt goed die leeftijdslimiet. Die werkte vroeger toen ik klein was al niet en het is er geen klap beter op geworden. Ouders kopen het gewoon voor de kinderen en ook de limiet van 25 kg vuurwerk per persoon is volslagen ridicuul. Mensen lopen gewoon 8 keer naar hun auto. Ik heb een klein half uur voor een paar vuurpijlen in de rij gestaan. Nou ja rij. Er stond een man voor me en die kocht voor ongeveer 800 euro vuurwerk. En daar had ie beter een nieuwe jas voor kunnen kopen. Of deodorant.

  Schermafbeelding 2013-01-02 om 14.35.23Toen we terug thuiskwamen werd door de buurtjeugd de schrijnende situatie van de mensen in Syrië waarheidsgetrouw nagespeeld. Een groep mensen – zonder vuurwerk – bevond zich op het pleintje voor ons huis. De andere groep – de regeringstroepen zeg maar – draaiden daar vuurwerk gooiend om heen. Prullenbakken, putten en parkeerautomaten zijn gewillige slachtoffers van dit ‘leger’ en als er op enig moment zelfs vaders (met pet uiteraard) met kinderen gaan meedoen frons ik toch de wenkbrauwen. Vuurwerk is prima. Dat kinderen dat leuk vinden snap ik ook. Maar als papa met de strijkers ook nog eens zijn uitkering komt besteden aan het ‘opblazen’ van staatseigendommen is een nieuwe grens overschreden.Al ruim voor de kerst heeft de gemeente alle parkeerautomaten geseald met een beschermkap. 10 dagen lang geen parkeerinkomsten dus. Duur geintje. Bushokjes liggen massaal aan diggelen. Duur geintje. Station Heeze is door vandalen met zwaar vuurwerk opgeblazen. Heel duur geintje. Nederland is in crisis. Drie dagen lang hebben we ellende op ellende in retrospectief de revue zien passeren, maar de vuurwerkbesteding van de Nederlander was nog nooit zo hoog.

  Toen ik vanochtend op teletekst keek zag ik twee dingen. Op de eerste plaats dat de hoofdprijs van de Staatsloterij in Groningen was gevallen. Ik wist natuurlijk al dat ik niks groots gewonnen had, maar nu weet ik ook dat al mijn collega’s aanstaande maandag weer gewoon op het werk zullen verschijnen. Maar ook stond er dat er relatief weinig hulpverleners waren lastig gevallen deze nieuwjaarsnacht. Gelukkig. Relatief weinig na een nieuwjaars nacht is alleen behoorlijk arbitrair. Een paar jaar geleden stond er – vroeg in ochtend van Nieuwjaarsdag – op teletekst dat het in de grote steden relatief rustig was geweest. Een uitspraak van een korps-chef van een van de grotere politiekorpsen van dit land. Gedurende de dag bleek wat relatief rustig inhield. Een paar doden. Enorme vechtpartijen in Den Haag en heel veel vuurwerkoverlast in vrijwel alle grote steden. Vuurwerkoverlast met veel vernielingen.

  Agressie_tegen_hulpverleners_neemt_toe_9FEC7E5638CDB0CCC1257AB8004C324E_1Als er nu dus op teletekst staat dat er relatief weinig hulpverleners zijn lastig gevallen hoop ik dat dat niet betekent dat er slechts 2 dood zijn. 15 totaal in elkaar geslagen zijn en er 90 hebben moeten rennen voor hun leven. Dat is de wereld anno 2013. Idioten die zich – met goedkeuring van de overheid – tot de tanden bewapenen met springstof en die vervolgens – pas als ze goed
  bezopen zijn – rotzooi gaan trappen. Hierbij raken ze gewond en als je ze dan gaat helpen slaan we degene die komt helpen in elkaar. En we vinden het eigenlijk al normaal. ‘Relatief weinig hulpverleners’ zegt genoeg. Wat nog meer zegt is dat er waarschijnlijk ’totaal geen’ van dit tuig voor dergelijke daden wordt vervolgd. Rare tijd. Oh ja. En een gelukkig nieuwjaar allemaal.