• Toch een ziekte

    Het is weer duidelijk. Homosexualiteit is weer een ‘ziekte’. Een ziekte waar je weer van kunt genezen volgens een aantal zeer geleerde eh… heren neem ik voor het gemak maar even aan. Deze wereldwijde opvatting van vooraanstaande rabbijnen wordt gedeeld door Christelijk Nederland. Want gelijktijdig met dit bericht werd duidelijk dat minister Schippers een einde wil maken aan de vergoeding van een therapie waarmee christelijke jongeren kunnen leren omgaan met hun lustgevoelens jegens dezelfde sekse. Kunnen leren omgaan is waarschijnlijk hetzelfde als leren geloven dat het niet bestaat en dat het allemaal ingebeeld is. Typisch . Ik probeer Christenen al jaren te overtuigen dat er van alles niet bestaat en dat het allemaal ingebeeld is, maar de reactie die daar meestal op volgt laat zich beter samenvatten door het woord ’testbeeld’ dan door ‘dialoog’.

    De opperrabbijn Aryeh Ralbag, die doorgaans in America woont en in Nederland af en toe ingewikkelde Joodse kwesties toelicht, ondertekende vorig jaar een verklaring waarin stond dat er voor ‘verdwaalde Joden’ nog kansen bestaan om op het rechte pad te komen. Zelf begrijpt hij de huidige ophef niet. ‘Het is juist harteloos en gemeen om homo’s aan hun lot over te laten’. Op de therapie zelf gaat de opperrabbijn niet in, maar het niet volgen van de therapie en de bijbehorende boetedoening zal onherroepelijk leiden tot levenslange eenzaamheid. Merkwaardige uitspraken die door de praktijk nauwelijks gestaafd worden.

    Alle partijen die aan dit maatschappelijk debat deelnemen en in de media hun zegje doen zijn uiterst verontwaardigd. Begrijpelijk. Ik snap de ophef wel, maar eigenlijk ook weer niet. Dit maatschappelijk debat is namelijk helemaal geen debat. De standpunten van Joden en christenen over homoseksualiteit zijn al jaren bekend. Deze verklaring voegt daar eigenlijk niks aan toe. Het is een onzinnig standpunt, en hoewel ik er hierboven ook iets van vind is het nauwelijks nieuws. Nieuws was het standpunt geweest dat Joden homoseksualiteit aanvaard hebben. De katholieke kerk en ook de Islam doen in deze discussie even niet mee, maar vinden volgens mij niks anders. Deze verklaring is van vorig jaar en staat op een Facebook-achtige site waar rabbi’s blijkbaar een soort like-knop kunnen aanklikken waarmee ze deze verklaring steunen. Oude wijn dus. Het waren er ooit 162 en zijn er inmiddels 180. Over een paar maanden – als deze discussie weer is overgewaaid – trekt de Volkskrant een ander citaat van hetzelfde kaliber uit een la en staat Nederland weer op zijn kop.