• Wassen neus

  249718Nederland is in de ban van het zomerse weer. Eigenlijk is het een zomer van niks. Een zomer die een maand geleden de laatste reeks van warme dagen heeft opgeleverd die je ertoe dwongen het dekbed uit de hoe te halen. Juni was de warmste maand juni ooit. De zomer van 2016 was mondiaal de warmste zomer ooit. De warmste zomer in Nederland was 1947, maar dat komt de milieuactivisten niet echt lekker uit, dus daar horen we niet veel over. Kwestie van de meetgegevens op een andere manier uitsmeren. Dan ga je praten over de warmste 25 augustus ooit. Alsof dat een interessante mededeling is. Sowieso is het vreemd dat er pas sprake is van een hittegolf wanneer het in de Bilt meer dan 5 dagen aaneengesloten boven de 25 graden is waarvan er 3 boven de 30 graden zijn. In Limburg zijn bij de meetstations in Ell, Arcen en Maastricht de temperaturen meestal 6 tot 7 graden hoger dan in de Bilt. Vorig jaar was het in Maastricht 37 graden terwijl het in Den Helder amper boven de 19 graden uitkwam. Daarom hebben we nu een nieuwe term geïntroduceerd. De lokale hittegolf. Who cares? Het is warm en of dat een stempel ‘hittegolf’ krijgt boeit niemand iets.

  In Nederland kunnen we slecht met het weer omgaan. We weten helemaal niet wat we moeten doen met alle ‘extremen’ die ons land soms teisteren. Dan denk ik aan hitte, mist, sneeuw, onweer en gemiddelde kou. Het gemiddeld nieuwbouwkantoor is voorzien van een klimaatsysteem. Dat klimaatsysteem pompt niet, zoals ze dat in Azië doen, een bak echt koele lucht naar binnen. Nee, dat systeem pompt lucht naar binnen die slechts 5 graden koeler is dan de buitenlucht, maar gaat dat pas na een paar dagen doen. Het is namelijk niet zomaar een systeem. Het is de Rolls Royce onder de klimaatsystemen en dat betekent dat het systeem zelflerend is. Maar omdat het gemiddelde systeem ook wat traag van begrip is betekent dat ook dat je er bij plotselinge hoge temperaturen (lees: boven de 28 graden) er geen flikker aan hebt. Het systeem kan helaas geen weersvoorspellingen lezen. Dat zou je natuurlijk wel kunnen programmeren, maar degene die dat kan is doorgaans op vakantie in de zomer. Het gevolg is dat het verkoelende windje dat buiten bij 37 graden waait aangenamer is dan de 32 graden zonder luchtstroom binnen. Pas als de ergste warmte voorbij is springt het systeem, dat inmiddels ook tot de conclusie gekomen is dat het buiten warm is,  in de koelmodus en heb weer een heel ander probleem: het is veel te fris.

  Binnen moeten overigens alle werknemers van het mannelijke geslacht de strijd aan met de vrouwelijke collega’s, die gekleed in zomerse niemandalletjes, al in de klaagmodus springen zodra twee tegen elkaar opengestelde raampjes toch voor een verlichtende luchtstroom zorgen. Een strijd die ze niet kunnen winnen. Uit fatsoen. Want eigenlijk zouden ze over veel van die vrouwelijke collega’s in te korte rokjes, mouwloze topjes en badslippers of anderszins open schoenen die meer onthullen dan de gemiddelde mannelijke medewerker wil zien, wel een paar rake volzinnen kunnen produceren. En dat is niet vanwege een vermeend zinnenprikkelend effect, neemt u dat maar van mij aan. Maar dan moet ik daar uit piëteit met alle vrouwelijke collega’s aan toevoegen dat dit nog allemaal in het niet valt tegen de mannelijke collega, die uit pure naïviteit, besluit na drie dagen ook eens met een korte broek op het werk te verschijnen. Die korte broek, die een paar zomers geleden is aangeschaft als ‘kek’ kledingstuk, is daarna langzaam afgegleden tot een soort klusbroek. De bijbehorende sneakers verspreiden een geur waar een bunzing van naar de winterslaap hunkert.

  De weersvoorspelling is als de matrixborden boven de snelweg. Als die aangaan met de mededeling ‘ 70′, dan weet je dat er op het volgende bord ’50’ staat en dat je daarna binnen een paar meter stil staat. Wanneer ze op zondag voorspellen dat het donderdag wel eens 34 graden wordt, betekent dat bijna altijd dat gedurende de dagen die volgen de temperatuur langzaam naar boven wordt bijgesteld totdat het uiteindelijk 37 graden is. En dan treedt het ‘Nationaal Hitteplan’ in werking. En dat klinkt heel erg georganiseerd en belangrijk. Het suggereert dat ziekenhuizen, huisartsen en apotheken in een verhoogde staat van paraatheid komen. Er mensen naar evenementen worden gestuurd die water uitdelen. Bedrijven worden verplicht afwijkende werktijden voor hun medewerkers te hanteren. Maar dat is niet heel erg het geval. Of beter gezegd heel erg niet het geval. Het document bestaat uit slechts 19 pagina’s. Dat is inclusief voorkant en achterkant. Daarna wordt er op 8 pagina’s uitgelegd wat de aanleiding was voor het plan en is er een pagina toegevoegd waarin staat welke informatiebronnen zijn gehanteerd. Dan verblijdt men ons met een definitie van aanhoudende hitte. Waarna de apotheose van het rapport volgt: de waarschuwingen. Men gaat waarschuwen in drie fasen. Eerst is er de waakzaamheidsfase. Dat is geen fase maar feitelijk gewoon de hele zomer. Daarna is er de voorwaarschuwingsfase. Als er een kans is dat het warmer wordt dan 27 graden treedt deze fase in werking. Er wordt niet gewaarschuwd maar er wordt gevoorwaarschuwd: ‘Beste mensen. Geen reden voor paniek, maar het wordt misschien warm’. En als laatste uiteraard de waarschuwingsfase. Via de media laten we weten dat het warm wordt. Ouderen moeten verkoeling zoeken en uit de zon blijven en vooral: veel drinken!

  xxlWat een wassen neus zeg! Zodra het hitteplan in werking treedt wordt gewoon gewaarschuwd en verteld dat we meer moeten drinken en uit de zon moeten blijven. Zo kun je ook een Nationaal Regenplan, Nationaal Onweersplan, Nationaal Sneeuwplan, Nationaal IJzelplan, Nationaal Bladeren-die-van-de-bomen-op-de-rails-vallen-Plan en een Nationaal Wat-te-doen-als-Patty-Brard-op-TV-is-Plan maken. Radiozenders brengen het helemaal niet als waarschuwing maar als sensatienieuws. Als het drie dagen 37 graden is krijgt het weer van websites als weeronline het cijfer 10. Een tien? Er zijn in Nederland 6 mensen die het lekker vinden wanneer het 37 graden is. Dat zijn 6 vrouwen. Vrouwen die met een jas aan op de bank zitten als het 28 graden is.

  Document: Nationaal Hitteplan 2015