• Kopzorgen

  Er zijn zaken waarbij ik denk: Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat er mensen anders over denken dan ik? Het is overigens niet zo dat ik de wijsheid in pacht heb hoor maar sommige zaken die zo voor de hand liggen blijken voor anderen toch niet zo te zijn. Blijken zeg ik er bij want ik weiger te geloven dan mensen er echt anders over denken.

  Neem nu het onlangs ingestelde verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding. In een adem met de Burka en de Niqab wordt hierbij de integraalhelm en de bivakmuts genoemd. Dat vind ik dan weer typisch Nederlands alsof het hier over hetzelfde gaat. Niemand draagt de hele dag voor zijn lol een bivakmuts of een integraalhelm. Maar eigenlijk kan ik me ook niet voorstellen dat er een vrouw ter wereld is die echt vindt dat ze verstopt moet worden onder een gewaad waarbij je soms – in het geval van een burka – zelfs de ogen niet meer ziet.

  Onder leiding van de Taliban mochten in Afghanistan meisjes niet meer naar school. Meisjes hoeven niet te werken, ze moeten voor de man zorgen en kinderen baren. Een gedachte die wij een dikke honderd jaar voor het grootste gedeelte achter ons hebben gelaten. Mannen en vrouwen verdienen gelijke kansen. Dat wil overigens niet zeggen dat mannen en vrouwen hetzelfde zijn. Dat hebben wij grondwettelijk vastgelegd. Eenieder is gelijk volgens de wet. Toch kun je je afvragen of een vrouw die ‘verstopt’ is als gelijke gezien kan worden? Daarmee rijst direct ook de vraag of een vrouw onzichtbaar gemaakt mag worden en wie die bevoegdheid dan heeft en op basis waarvan? Op basis van de Koran of Bijbel lijkt me flinterdun. Dat is voor zoveel uitleggen vatbaar dat ik dat verwerp als aanleiding. Dan dringt de vraag zich bij mij op waarom de vrouw ‘gehuld in nevelen’ er akkoord mee gaat? Behalve dan dat ze in elkaar gerost wordt als ze het niet doet. Wat een vrij begrijpelijke maar uiterst verwerpelijke reden voor instemming zou zijn.

  Het kijken naar een medemens is niet strafbaar. Ieder mens is onderwerp van een zekere mate van begeerte. Sommigen zetten de waren overdreven in de uitverkoop maar anderen willen er gewoon netjes en bekoorlijk uitzien. Niet altijd om anderen te verleiden maar omdat er niks mis mee is. Wanneer je geen relatie hebt en daar bewust of onbewust wel open voor staat zul je wellicht iets bekoorlijker willen zijn dan wanneer dat wel het geval is. Ik snap daarom de gedachte achter de Burka niet, en ik snap niet waarom die alleen voor vrouwen geldt. Waar is het gelijkheidsbeginsel dan? Worden mannen niet begeerd?

  Tsja…. Dat geeft te denken.

  Ons kabinet heeft een besluit genomen dat eigenlijk amper uitvoerbaar is. Van links en rechts buitelen partijen over elkaar heen om te zeggen dat ze het verbod niet gaan handhaven. De ‘vrijheid’ van het geloof staat hoog in het vaandel. Het is belangrijker dan het gelijkheidsbeginsel blijkbaar. Dat was in de #meetoo discussie wel anders. De showbizz-wereld is zo hypocriet als de hel. Maar het is een kleine wereld en de spotlights vergroten alle incidenten uit tot astronomische proporties. Iedere vrouw die gebruikt wordt is er een teveel. Maar ik geloof niet – en ik geloof ook niet dat het echt anders is – dat vrouwen echt vrijwillig met burka door het leven gaan. Dat wordt hen aangedaan. Door een man. Een man zoals ik die een paar geleden in Zwitserland zag. Die met een peperdure hippe zonnebril op, in zijn korte broek met de laatste iPhone X in zijn hand, uit een geblindeerd Mercedesbusje stapt en al Whatsappend gevolgd door 6 vrouwen in een burka met 20 kinderen naar zijn gehuurde appartement voor 8 personen in Zwitserland loopt. En leuk dat die vrouwen dat vonden!