• Waar Boris is vuur!

  Boris Johnson is waar ie wou zijn. Nou ja. Hij is waar alleen hij nog wil zijn. Boris Johnson is namelijk een idioot. Dat zeg ik niet omdat Boris zo in ieder willekeurig schilderij van Hieronymus Bosch (Jeroen voor intimi) als grootste zot zou opvallen. Boris is van het type dat zichzelf boven de wereld uit vindt steken en slingert van alles de wereld in waarbij het ook helemaal niet belangrijk is of het waar is of ergens op gebaseerd is. Hij vindt het zo. Iedereen die iets anders zegt negeert ie gewoon. Hij is een notoire leugenaar, leest zijn dossiers – naar verluid – niet tot heel slecht maar …. kan goed praten.

  Engeland. Dit is uw leider!

  Boris was na het bekend worden van de Brexit effe weg van het toneel. Het land was euforisch. De wereld was sprakeloos en Boris was pleitte. Nigel Farage dacht na een paar dagen dat hij nu wel kon opstappen en na 2 jaar gesteggel in het Britse Lagerhuis is nu de puinhoop compleet. De ene motie na de andere haalt het niet en het mooiste van al die moties is dat ze nagenoeg allemaal hetzelfde zijn. Ze pakken echter allemaal veel nadeliger uit dan op voorhand gedacht. De Schotten willen helemaal niet uit de EU en kotsen Johnson nu al uit maar Johnson roept dat het allemaal goed komt. Waar dat op gebaseerd is weet ie zelf echt ook niet maar hij roept gewoon keihard dat het allemaal goed komt en dat ie zeer goede gesprekken heeft gevoerd met Junker en Merkel en dat het er allemaal zeer positief uit ziet. Nou. Gelul. Boris Johnson gaat helemaal niets voor elkaar krijgen maar denkt een troefkaart in handen te hebben. Hij denkt dat het uit de EU stappen zonder akkoord, de harde Brexit dus, een grotere nachtmerrie is voor Europa dan voor Engeland. Het is een beetje van zie maar waar het schip strandt. Dat doe je met het bouwen van een tuinhekje, maar niet met de toekomst van een land.

  Toegegeven. Een harde Brexit zonder akkoord over de zogenaamde backstop zal voor veel mensen op het ‘continent’ een probleem opleveren. Maar de Engelsen hebben het grootste probleem. Maar ze lijken het niet te beseffen. De mensen op de straat klagen, zittend achter hun pint met lager over de buitenlanders die de banen inpikken. Dat met de immigratiecijfers van nu problemen ontstaan is onvermijdelijk. Maar om daar de EU de schuld van te geven is ten minste kijken met oogkleppen. Engeland gaat prat op haar grootsheid. Op Lord Nelson en Winston Churchill die het Britse rijk door de woelige baren heen geloodst hebben van de Middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Hoop hebben is goed. Lef tonen ook. Maar vluchten voor de problemen in de wereld en denken dat je het wel red zonder samenwerken is naïef. Bully Boris gaat natuurlijk nooit in Europa gehoor vinden voor een deal waar Engeland alleen maar voordeel van heeft en Europa alleen maar nadeel. In het Goede Vrijdagakkoord is afgesproken dat er nooit meer grenzen tussen Ierland en Noord-Ierland zullen verschijnen. Dat was de reden dat de ‘Troubles’ zijn geëindigd en de IRA uiteindelijk zelfs haar wapens heeft ingeleverd en is opgeheven.

  Ervaringen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

  Engeland moet zich afvragen waar het het allemaal voor doet. Voor de glorie en de eer van het Britse Rijk? Uit puur egoïsme? Omdat men niet wil bijdragen aan de problemen die overal in Europa bestaan met de grote stroom immigranten? Het referendum was al verkeerd. De uitkomst zo dun dat het te betwijfelen valt of er een echte meerderheid in het VK voor de Brexit is. Iedere burger die uitlegt waarom Engeland uit de EU moet kletst de xenofobe volzinnen van Farage en consorten na of denkt dat Engeland nog steeds de zeevarende natie van weleer is waar de industriële revolutie begon en het ‘Rule Brittania’ het strijdlied is. De Pond keldert. De economie krimpt en de banken trekken langzaam weg uit het financiële hart van Londen. En Johnson gaat helemaal niks voor elkaar krijgen. En in een harde Brexit geloof ik ook niet. Want het parlement wou het plan van May niet. En daarom is Johnson er gekomen. Maar het parlement wou een harde Brexit helemaal niet. Die gaat namelijk levens kosten. Want dan kun je er op wachten dat de New IRA (die al bestaat) een tijdperk van de Troubles 2.0 in gaat luiden. En het ergste is…. Niemand weet waarom?