• Net niet

  Vrijwel direct nadat Duncan zijn laatste klanken had uitgestoten van de overwinningsversie van zijn ‘Arcade’ begon de lobby van Maastricht. Maastricht zou als meest Europese stad van Nederland maar al te graag het Songfestival organiseren. Goed voor de stad en de regio. Als plaats van handeling werd het MECC genoemd.

  Hoe dan?

  Wat voor de hand lag was dat het Songfestival in Amsterdam georganiseerd zou worden. Maar Amsterdam wou niet zo. De Ziggodome was al bezet en het naderende F1-weekend was qua datum nog te onzeker om echt mee te willen doen. Ook Ahoy had wel eens bezet kunnen zijn, maar was dat niet. Ook was Ahoy recentelijk verbouwd en had al eens gediend voor het decor van grote muziekspektakels als de EMA van MTV en de vele andere concerten. Wie is er nog nooit in Ahoy geweest?

  Toen ik studeerde in Maastricht stond er wel eens een groep in het MECC. Tina Turner, UB40, Level 42. Dat werk zeg maar. Ik had per ongeluk ontdekt dat vaker zijdeuren niet gesloten waren en ben bij tenminste twee concerten binnen geweest. Het was zeker leuk, maar een concertzaal is het niet. Het is vooral erg laag. Dat vond ik ook toen André Rieu zijn concert noodgedwongen in het MECC moest geven op de dag dat Nederland de finale van het WK in Zuid-Afrika speelde. Toen de naam van het MECC genoemd werd dacht ik ook al: waar gaan ze dat doen dan? Die spectaculaire shots van boven en al dat licht. Er is een soort theaterzaal bij het MECC maar die is veel te klein. De evenementenhallen zijn groot maar veel te laag.

  En nu wil ik niet kritisch zijn maar het gevoel bekruipt me dat we vooral heel erg enthousiast waren. Heel erg lieten zien dat we het konden organiseren. We hadden de leukste ideeën rondom het festival. Hotelkamers waren al gereserveerd. 150 stadsbussen gingen de stad kleuren en er kwam een heus evenemententerrein voor de feestvierders. Weliswaar aan de andere kant van de stad, maar het was echt een leuk plan. Te leuk om in een keer af te serveren. Want wat me inmiddels ook duidelijk is is dat we eigenlijk geen schijn van kans hebben gemaakt. Het MECC was ongeschikt en dat was het direct eigenlijk al. Op 17 juli werd ook al duidelijk dat de dakconstructie nooit in staat zou zijn de noodzakelijk 200 ton aan apparatuur en decor te kunnen dragen. Een verbouwing was een optie maar bleek direct onhaalbaar. Maar Maastricht was zo enthousiast dat het blijkbaar lastig was om direct te zeggen dat het gewoonweg niet mogelijk was. Slechts 1 dag na het bekend worden van de shortlist was het doek voor Maastricht feitelijk al gevallen. Had dat dan gelijk gezegd.

  Maar Rotterdam had de begroting niet rond. En nog steeds is het bidbook van Rotterdam geheim. Door net te doen alsof er een serieuze kandidaat in Limburg was probeerde men tijd te winnen om geld vrij te krijgen. Ik betwijfel zelfs of dat geld er al is. Een beetje gebruikt zijn we wel. En ik had gehoopt dat Maastricht slimmer was geweest. Slimmer door sneller te begrijpen dat het MECC wel eens niet echt geschikt kon zijn. Slimmer door te begrijpen dat het geen maand hoeft te duren om een knoop door te hakken. Er zat dus iets anders achter: Geld! Maastricht heeft nooit een kans gehad. Als Amsterdam met de Ziggodome had meegedaan was dat wel anders geweest.

  Nu we weer verloren hebben likken we onze wonden en spreken lovende woorden over de verbroedering die ontstaan is. Nu gaan we volgende week al kijken hoe deze samenwerking toch kunnen gebruiken voor de toekomst. Dat heb ik eerder gehoord. Toen we geen Culturele Hoofdstad werden klonken dezelfde geluiden. Helaas werd het niks. Het momentum is dan weg. Het gemeenschappelijke doel ontbreekt. De partijen hebben verschillende belangen. De gemeente kan voor het songfestival moeilijk om het MECC heen, maar kan het zich voor kleinere evenementen in de toekomst niet permitteren alleen naar het MECC te kijken. Zeker niet nu duidelijk werd dat deze week de Bonbonnière gesloten is omdat de exploitatie gewoonweg onmogelijk blijkt en de gemeente daar geen vinger naar heeft uitgestoken. En terecht overigens. Maar goed. Blijft jammer. Ik had toch een beetje hoop.

  De Geusselt in 2020. Moet lukken.

  Misschien kunnen de finale van de Champions League in 2021 hosten. Ik ben net gaan kijken bij de Geusselt en met een paar kleine aanpassingen moet het kunnen. Mijn bidbook ligt klaar. Zal mevrouw Penn maandag eens bellen.