• Paniekvirus

  Hoe vindt u dat het gaat met de Corona-bestrijding? Ik weet het zo net nog niet. Wat het lastig maakt is dat – zonder het bestaan van die levensgevaarlijke variant uit China – het toch al een beetje de tijd is van snotteren, hoesten en niezen. Het journaille heeft de focus op dood en rampspoed. Op blinde paniek voor het einde der tijden. Daar heb je dus – als je geïnformeerd wil raken – eigenlijk helemaal niks aan.

  Het ‘Corona’-virus

  De uitzending ‘Het Corona-virus: Feiten en Fabels’ van vorige week was een poging van de kwaliteitsomroep NPO om het kaf van het koren te scheiden. Wat we kregen voorgeschoteld was eigenlijk heel bedroevend. Want we weten eigenlijk helemaal niks. Als klap op de vuurpijl kreeg minister Bruins tijdens de uitzending een briefje in zijn handen gedrukt waarin het gewag moest maken van de eerste patiënt met Corona in Nederland. In Tilburg. Bruins wist niks meer dan dat maar hield de moed er in en sprak dat er geen enkele sprake was van paniek. Rob Trip was een beetje teleurgesteld en ging toch een beetje in de open wond staan peuren om te kijken of hij de minister van zijn stuk kon brengen, maar dat lukte niet. Wat wel lukte was dat heel Nederland na de uitzending nog meer vragen had dan voor de uitzending en we wisten dat mondkapjes niet nodig zijn. Natuurlijk zijn die wel nodig maar men wil voorkomen dat mensen ze gaan hamsteren en de zorgverleners straks niks meer hebben.

  We weten hoe het virus zich verspreid en dat je er dood aan kunt gaan als je een gevaarlijke longontsteking ontwikkelt. Aan longontsteking kon je altijd al doodgaan dus dat is feitelijk niks nieuws alleen lijkt de kans op longontsteking met dit virus groter. Lijkt zeg ik er bij want ik zet nogal wat vraagtekens bij de ons voorgeschotelde statistiek. Want gisteren vertelde iemand als reactie op de oproep van sommige huisartsen om meer mensen te gaan testen dat dat geen goed idee was omdat dan het systeem overbelast kan raken. Hmmm? Dus iemand heeft pas Corona als je hem test en positief bevonden is en een hertest uitwijst dat dat echt zo is? Dus als je iemand met klachten niet test dan heeft deze ook geen Corona maar is gewoon ziek. Dat zou dan weer betekenen dat alleen mensen die heel ziek zijn verdacht zijn en voor een test in aanmerking komen. Mensen met milde verschijnselen melden zich niet eens. Denken dat ze een seizoensverkoudheid hebben. Maken wellicht andere mensen toch ziek maar blijven onder de radar en genezen gewoon.

  Als dat zo is dan klopt er van dat sterftecijfer ook niks. Want als je alleen het sterftecijfer bepaald op basis van mensen die getest worden die heel ziek zijn – en de familie, buren en vrienden daar van – dan valt dat cijfer dus vanzelf hoog uit. Als je in het sterftecijfer alleen de mensen meeneemt die doodgaan dan is het sterftecijfer 100%. Als je alleen de mensen meeneemt die heel ziek zijn (en hun familie) is het cijfer 2%. Maar als je iedereen zou testen dan zou het best wel eens kunnen dat het sterftecijfer gewoon 0,5% is en dan is dit virus helemaal niet dodelijker dan gewone griep en maken we ons collectief een enorme ‘dikke’ om niks?

  Maar de razendsnelle verspreiding er van dan? En de beelden van een Iraans SEH-post waar de lijken liggen in doeken? En het bericht van vandaag dat er op 1 dag 133 mensen in Italië zijn overleden. En dat er in Nederland al 3 doden zijn terwijl er ‘maar’ 265 patiënten zijn. Zegt dat niet iets? Maar het zijn wel allemaal oudere mensen van dik in de 80 die dood gaan. Is dat niet waar oude mensen van dik in de 80 dood aan gaan? Griep of een flinke longontsteking? Ik wil dus niet suggereren dat het allemaal wel meevalt. Het feit dat er mensen dood gaan aan het virus is gewoon erg. Maar hoeveel mensen gingen er in de leeftijd vorig jaar aan een griep of longontsteking dood?

  Het is voor iedereen eng dat er geen ontsnappen aan lijkt. We zullen het allemaal op den duur krijgen alleen moeten we zorgen dat we er snel een vaccin voor vinden. En als we een massale uitbraak voorkomen kan ons zorgstelsel het nog aan. Maar inmiddels is Noord-Italie op slot. Zijn de Brabanders de paria van Nederland. Maar…… we gaan nog wel op wintersport en maken ons druk of de F1 in Zandvoort wel door kan gaan. Nou mensen ….. dan zal het nog wel effe duren voordat ons land van de Corona verlost is. En dat oude mensen er dood aan gaan is niet zo erg. Zolang het onze welvaart maar niet aantast.