• Knettergek

  Ik maak me op deze plek graag druk over het journaille. Het is duidelijk dat ik een haat-liefde verhouding heb met de pers. Dat heeft de pers waarschijnlijk ook met zichzelf want als journalist moet je steeds de afweging maken of je voor transparantie gaat en alle kaarten op tafel legt en daarmee mogelijk suggesties doet die tot extra onrust leiden, of dat je even wacht en meer onderzoek doet. Nederland heeft duizenden journalisten en de schoorsteen moet roken dus zal het allebei gebeuren. Van groep 2 hoor je nu even niks. Groep 1 is steeds aan het woord.

  Van politici is bekend dat ze overal specialist in zijn. Gisteren zat Jesse Klaver bij Eva Jinek en daar ging het natuurlijk vooral over het vermaledijde Corona-virus. Of de scholen wel of niet open moesten blijven. Sinds mijn geboorte 48 jaar geleden heb ik een keer iets meegemaakt als dit. Met de Mexicaanse griep een paar jaar geleden. Het komt dus niet veel voor. Toch kent Nederland (en heel Europa overigens) ineens opvallend veel virologen en/of specialisten op het gebied van de verspreiding en indamming van het virus. Wat die dan precies tot nu toe de hele dag gedaan hebben weet ik niet zo goed maar ik weet zeker dat ze slechts beperkt kundig zijn want niemand heeft dit ooit meegemaakt. Want nu zo jammer is, is dat die ‘deskundigen’ het allemaal niet erg met elkaar eens zijn. Sterken nog er is altijd wel een deskundige te vinden die precies het tegenovergestelde van een andere deskundige beweert.

  Wat wij niet zo goed kunnen inschatten is de informatiepositie van de diverse deskundigen. Weten ze allemaal hetzelfde of speculeert de helft op basis van aannames wat er moet gebeuren. Niemand is deskundig op een pandemie van deze omvang. We hebben wat voordeel van de ervaringen in China en in mindere mate van Italië. Iran zit potdicht dus daar horen we niks van. Af en toe zien we beelden van een SEH die gemaakt zijn door een inmiddels geëxecuteerde ziekenhuismedewerker. Als Rutte dan met Jaap van Dissel een aantal maatregelen afkondigt doet ie dat overduidelijk erg doordacht. De keuze om de scholen op te laten is verdedigbaar. De keuze om de scholen te sluiten was dit ook geweest.

  Bij Op1 zaten ze gebroederlijk opeen (zonder Sophie Hilbrand) met Lodewijk Asher en die kwam op een ander net hetzelfde verkondigen als Jesse bij Jinek. De scholen moeten dicht! Het kabinet moet een besluit nemen! Zowel Jesse als Lodewijk lijken van mening dat het kabinet geen besluiten neemt. Ik denk dat ze bedoelen dat ze niet de besluiten neemt die zij willen dat genomen worden, maar dan twijfel ik weer aan de informatiepositie van Jesse en Lodewijk. En het politieke gewin van de massa naar de mond praten.

  Een besmetting kan zich uiten van milde / géén klachten tot longontsteking en doodziek in een IC-bed in het ziekenhuis. Die laatste groep is nu 50 man groot. De eerste groep weten we niet. Dat zijn er tientallen, honderden, duizenden wellicht zelfs miljoenen. Er gaan mensen dood aan dit virus. Mensen met doorgaans onderliggend ander lijden. We gaan nu proberen iedereen in een hokje te stoppen en te vragen om zo min mogelijk met anderen in contact te komen. De mensen die het virus hebben zieken uit en komen pas weer 1 april buiten en kunnen niemand anders meer ziek maken. Niet iedereen kan echter in dat hokje. Mensen in de zorg niet. Rutte heeft het steeds over de politie en brandweer, maar die link snap ik niet zo goed. Natuurlijk zijn deze mensen heel belangrijk maar dat zijn ze altijd al. Maar het geldt vooral voor de logistiek. Zonder transport werkt binnen een week in Nederland niks meer.

  Ook niet in het hokje passen de leraren en alle kinderen zonder klachten. Mijn zoontje van 8 heeft altijd een snotneus. Altijd! De meeste kinderen van 8 jaar hebben altijd een snotneus. En nu moet de leraar politieagent en dokter gaan spelen. Omdat er leraren ziek thuis zitten voegen ze klassen samen en zo komt langzaam het moment in zicht waarop ook de scholen zullen moeten sluiten. Want dit is niet vol te houden voor niemand niet. En dan blijven er dus vier essentiele groepen over: De zorg, de openbare orde, de logistiek en de hele voedingsmiddelenketen van fabriek tot winkel. Die mensen moeten werken. Moeten de grootste voorzorgsmaatregelen nemen om hun personeel te beschermen.

  En wat moeten de anderen doen. TV-kijken. Boek lezen. Hun kinderen iets leren. Ga fietsen. Wandelen. Houdt afstand tot elkaar en pas je consumptiegedrag aan. Ga niet naar de Lidl en AH om daar te hamsteren. Het is echt beschamend om volgevreten Nederlanders met volle karren macaroni te zien rijden alsof de wereld vergaat. Ik was donderdag bij de Lidl en daar stond iemand 20 flessen tomatensaus in te laden. En een dag later was er een run op afbakbroodjes. Mijn God zeg! We zijn knettergek geworden.