• President Putain

    DepardieuGerard Depardieu is kwaad. En dan zijn er wat kilo’s kwaad! De socialistische regering onder leiding van Jean-Marc Ayrault heeft het totaal bij hem verbruid. Wat is er namelijk aan de hand? Naar goed socialistisch voorbeeld wordt ook in Frankrijk genivelleerd. En waar in Nederland de VVD de PvdA op nivelleringsvlak een beetje in het gareel houdt, is men in Frankrijk van de botte bijl. Dacht men. Met de botte bijl had men bedacht inkomsten, boven de 1 miljoen euro, te belasten met een tarief van liefst 75%. Maar het idee is zaliger dan de werkelijkheid. In werkelijkheid is er in Frankrijk namelijk een constitutioneel hof – een soort Raad van State zeg maar – waar Depardieu zijn grieven aanhangig heeft gemaakt. En het Hof gaf hem gelijk. Het strookt ook in hun ogen niet met het gelijkheidsbeginsel. Ondanks dit gelijk van een onafhankelijke rechter is Depardieu in de media totaal met de grond gelijk gemaakt. In de linkse kranten noemde ze hem ‘Manneken Fisc’ vanwege zijn voornemen naar België te verhuizen. Hij heeft er zelfs al een huis gekocht.

    In essentie ben ik het wel met Depardieu eens. Hij beweert in zijn leven 145 miljoen euro aan belasting te hebben betaald. Uiteraard kan hij dan nog steeds goed leven en hoeven we zeker geen medelijden met hem te hebben, maar dat is wel een boel geld. Als dat bedrag klopt heeft hij het socialistisch adagium: de breedste schouders dragen de breedste lasten bovengemiddeld goed nageleefd. Hij heeft dan in zijn leven nogal wat meer betaald dan een heel dorp hardwerkende Fransozen. Ook Nederlanders vertrekken al sinds jaren naar België. Brasschaat is zo goed als Nederlands en het ‘oude’ en ‘nieuwe’ geld geniet daar van dezelfde geneugten als luttele kilometers noordwaarts alleen betaald men geen cent vermogensbelasting. Depardieu is alleen bekend en ietwat uitgesproken en dat maakt dat hij meer wind vangt. Inkomens boven de 1 miljoen zo belasten is in mijn ogen op het communistische af. Als het nu daadwerkelijk iets zou bijdragen aan het Franse begrotingstekort, dan zou ik me er iets bij kunnen voorstellen. Maar dit neigt naar symboolpolitiek waarin bovendien een gevaarlijk potentieel neveneffect schuilt. De huidige crisis is veroorzaakt doordat we jaren op de pof hebben geleefd. We hebben ons rijk gewaand en toen het kaartenhuis in elkaar stortte moest iemand de schuld krijgen. De financiële sector was de meest gebeten hond. Daar valt alleen niet veel te halen dus nu zijn de rijken aan de beurt? Maar van dergelijke afgunst komt doorgaans weinig goeds.

    poetinHollande en Ayrault kunnen terug naar de tekentafel. Ze zullen het er niet bij laten zitten. Die wet moet er komen. Linksom of rechtsom. En Depardieu? Die lijkt het spoor even volledig bijster. Hij blijkt ineens de grootste vriend te zijn van de Russische president Poetin. Een fijne warme man. Niks geen machtswellusteling. Als president kun je in Rusland maar twee termijn achter elkaar president zijn. Dat is in meer landen zo. Dus werd ie voor een tussentermijn premier om daarna gewoon weer als Tsaar Poetin de Russische natie mee te nemen in de vaart der volkeren. Rusland is een groeiende economie. Zo corrupt als de hel en bestuurd door een schimmige wereld waarin politici en maffia nauw met elkaar verweven zijn. De oligarchen hebben Poetin nodig en andersom. Als Poetin over een paar jaar gaat rentenieren zullen de details van zijn regeerperiode de uitspattingen van Berlusconi doen verbleken. Van mensen die vergiftigd worden in een ziekenhuis in Londen tot zangeressen die naar een werkkamp worden gestuurd omdat ze een liedje hebben gezongen in een kerk.

    Dat Rusland, dat midden in de winter dreigt de gastoevoer naar Europa dicht te draaien als er niet meer betaald wordt. Het Rusland waarin een president blijkbaar de bevoegdheid heeft om mensen om onduidelijke redenen direct het Russisch staatsburgerschap te verlenen. Dat Rusland. Daar wil Depardieu graag bij horen. Dat vind ik misschien nog wel het ergste van de zaak. Want dat maakt hem van iemand die voor zijn rechten opkomt tot de gek die hij in veel van zijn films speelt. Maar goed. Ga met God Gerard en doe Vladimir de groeten. Poetin? Een man die in Frankrijk zijn naam meer dan eer aan doet.