• Gezeik

    Schermafbeelding 2013-01-15 om 19.53.32Een Drentse wethouder (in het Engels: natkeeper) heeft deze week een toch wel opmerkelijke tip met ons gedeeld. Bert Wassink, want zo heet deze brave man, meent het nuttige met het milieuvriendelijke te kunnen combineren door ieder ochtend lekker onder de douche te plassen in plaats van op het toilet. Hij heeft namelijk uitgerekend dat er bij een plas 6 liter spoelwater verloren gaat en bij het douchen 50 liter. Dus als je plast onder het douchen scheelt dat toch al gauw 2000 liter per jaar per gezinslid. Wassink (in het Nederlands: wasbak) doet hierbij een aantal opmerkelijke aannames.

    • Op de eerste plaats gaat hij er vanuit dat iedereen iedere ochtend doucht. Hoewel ook ik daar odeurtechnisch mijn vraagtekens bij zet, ruik ik toch genoeg mensen die dat zeker niet doen. Hiermee besparen ze dus wel 100 liter per week. Als ze er voor zouden kiezen voor het tandenpoetsen gewoon in de wassink te zeiken besparen ze nog veel meer. ‘Varkens’, hoor ik u denken, maar wel heel watervriendelijke varkens dan toch.
    • Mijn tweede puntje van kritiek is de aanname dat iedereen direct na het wakker worden opspringt, zich uitrekt, een handdoekje om de lendenen knoopt en zich meldt in de badcel. Daar de boel onderzeikt, zich doucht en fris en fruitig aan de dag begint. In mijn huis wonen 4 mensen. We worden allemaal gelijktijdig wakker en moeten dan allemaal naar het toilet. Even wachten tot iedereen voor me gedoucht heeft om dan met okerkleurig oogwit de douche te betreden is geen optie. Bovendien noopt mijn peristaltiek me dagelijks rond 7 uur stipt op de troon te verschijnen. Absentie wordt zwaar bestraft en ‘outsourcing’ naar de douche van deze boodschap is onbespreekbaar.
    • Als derde wil ik toch ook de factor tijd niet onbesproken laten. Het is namelijk nog maar helemaal de vraag of die besparing van de heer Wassink ook wel daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Het is ongelooflijk, maar er wordt op deze aardbol naar alles onderzoek gedaan. Schermafbeelding 2013-01-15 om 19.43.15Dus ook naar de techniek van het plassen. Een Braziliaans onderzoek levert de volgende straalcurve op. Ieder mens plast ongeveer hetzelfde. Eerst vind er een lange krachtige ontlading plaats die wordt gevolgd door een 3-tal korte minder hevig contracties. De urine is na de hoofdact al grotendeels uit de blaas verdwenen, maar het vergt toch nog een aantal relatief lange toegiften om de klus te klaren. We weten allemaal dat mensen slecht dingen gelijktijdig kunnen doen. Lekker staan zeiken en gelijktijdig je haar wassen zal maar heel zelden voorkomen. Een douche verbruikt ongeveer 15 liter per minuut. Omdat er ook spaardouchekoppen (die heten zo omdat je er voor moet sparen) zijn ben ik bereid het verbruik te middelen op 10 liter per minuut. Als iemand dus 30 seconden lang plassend onder de douche staat gaat er 5 liter water verloren. Weg is je winst. Als je de spaarknop op je toilet gebruikt ben je veel beter uit.

    De uitspraken van Wassink van Groen Links en (Geel Onder) zijn overigens een klein beetje geleend. In Brazilie wordt al jaren gelobbyd voor deze schijnbaar zinnige maatregel. De commercie ziet inmiddels haar kans schoon om hier met pakkende slogans een slaatje uit te slaan. Vanaf volgende week is een vernieuwde versie van de Badedas reclame te zien met de slogan ‘Sta in je sas met badedas’. En uiteraard zal ook de Fa godin met ontblote borsten niet ontbreken, die wulps in de camera kijkend de tekst ‘Pis als de jonge Fa’ onder haar navel ziet verschijnen. Bert bedankt!