• Istanboel

  FBL-TUR-GALATASARAY-BESIKTASU wist het nog niet, maar het Turkse Galatasaray is een van de allergrootste clubs van de wereld. De Turkse competitie is ook een van de meest zware competities ter wereld. Galatasaray heeft de grootste schare fans van Turkije en is ook buiten Turkije veruit de meest geliefde Turkse club van Europa. Als Galatasaray in Nederland, Belgie of Duitsland een uitwedstrijd voor de Champions League moet spelen zitten er doorgaans meer Turken dan eigen supporters in het stadion.

  Het is dan ook niet verwonderlijk dat iemand van de statuur van Wesley Sneijder de volgende sport op zijn carrièreladder betreedt met zijn recente transfer naar het voetbalgekke Istanboel. Knotsgek kun je wel zeggen want er stonden ruim 50.000 mensen langs de kant van de weg vanaf het vliegveld tot het stadion van Galatasaray dat in het Europese deel van Istanboel ligt. Zo chagrijnig als de kop van Wesley de laatste maanden stond, zo vrolijk keek hij nu. Nog geen bal getrapt, maar ‘afgetraind’ naar eigen zeggen, maakte Wes wel duidelijk dat ie er verschrikkelijk veel zin in had en dat het een grote eer was om voor de ‘leeuwen’ te mogen spelen. Ook Yo’ had haar carrière even op een laag pitje gezet om – heel traditioneel – achter haar man te kunnen staan bij deze belangrijke stap ik het leven van de godenkinderen. Gelukkig werden er ook enige stichtelijke woorden aan  het adres van eventuele verontruste moslims gericht want Yo’ had in een boekje gelezen dat Christenen en Moslims in dezelfde God geloven dus dat moest goed komen.

  Yeah. Right!

  Als je door 50.000 knotsgekke Turken op het vliegveld wordt opgewacht ga je natuurlijk geloven dat je de verlosser zelf bent. De schijnbaar maandenlange impasse waarin Wesley bij Inter verzeild was geraakt is hij blijkbaar vergeten. Want het mag duidelijk zijn dat het allemaal maar om een ding gaat: Geld. Wesley verdiende bij Inter 4,3 miljoen euro per jaar. Dat kon Inter niet meer betalen en dus dreven zij de zaak op het spits. Wesley kon ongetwijfeld naar veel clubs in Europa want de eerlijkheid gebied het natuurlijk wel om te vermelden dat het een uitzonderlijk goede voetballer kan zijn, maar die betaalde dus gewoon niet genoeg. Galatasaray is een club met centen. Ze kunnen nauwelijks mee met de Europese top en de buitenlandse vedetten gaan er alleen maar heen als het echt niet anders meer kan. Historische grootheid is Hakan Şükür. Een goede, maar op grote toernooi vaak totaal onzichtbare, spits die in Turkije dezelfde status geniet als Johan Cruijff. Er hebben veel buitenlanders gespeeld, maar allemaal in de nadagen van hun carrière. Denk aan Frank de Boer, Ulrich van Gobbel, Georghe Hagi en Claudio Taffarel. Hagi is er een legende geworden, maar die man kon dan ook wel uitzonderlijk goed voetballen op zijn oude dag.

  Wesley speelt samen in het team met Altintop en Amrabat (oud-VVV en oud-PSV). Wesley kan veel zeggen, maar dit is het laatste station. Hierna nog twee jaar cashen in de Emiraten, maar dat was het dan ook. Hij zal er een paar wedstrijden spelen. Ontevreden raken. Op een breuk aansturen en vertrekken. En omdat Turken als het op voetbal aankomt knettergek zijn, zal ook Yo’ er niet kunnen aarden. Sinds ze getrouwd is met Wesley heeft ze een glansrijke carrière op het witte doek. Dat wil zeggen: ze is regelmatig als concubine op de set aanwezig, maar heeft telkens de pech dat ze uit de film wordt geknipt. In 2012 is ze even vaak in een Hollywoodproductie te zien geweest als ik. Precies 0 keer. Verschil is alleen dat zij wel op de set aanwezig is en een aardig duit vangt door halfnaakt op de set allerlei sterren te plezieren.

  82172Ze heeft al laten weten dat we ons geen zorgen hoeven te maken omdat ze heus nog wel haar dingetjes op televisie blijft doen. Haar dingetjes? Het laatste wat ik me van haar kan herinneren was een soort TV-Show op reis achtig programma waarin ze onder andere op bezoek ging bij bromsnor Derksen. Daarvoor was ze host van het programma waarin bepaald werd met welk piratennummer Nederland zou meedoen aan het Eurovisie Songfestival en meer kan ik me niet van haar herinneren. Turkije heeft heel veel TV-zenders. Die willen haar allemaal minstens eenmaal in het programma. Ze is dus nog wel even van de straat, en Wes verdient vast genoeg. Iets minder dan die 4,3 miljoen bij Inter, maar wat ie overhoudt is een boel geld. Istanboel geld.