Dat de doorsnee Tokkies de sociale media al ontdekt hadden om anoniem alles en iedereen voor klootzak uit te maken wisten we al. Sinds het koningslied uit is grijpt ook het iets intellectuelere deel van ons land Facebook en Twitter aan om het lied tot aan de grond toe af te fakkelen. Dat het een draak van een nummer is kan ik alleen maar beamen. Het is onbegrijpelijk dat er op 30 april een lied bij een troonswisseling moet worden gezongen dat niet na te zingen is. Het duurt veel te lang en een aantal vroegtijdig schoolverlaters hebben er een soort stottersessie in geplempt waar werkelijk geen touw aan vast valt te knopen.
Ik zing graag met liedjes mee en er zijn een aantal artiesten die zo’n verschrikkelijke lastige timing hebben dat je continu de mist ingaat. Probeer maar eens met Nat King Cole of Frank Sinatra mee te zingen en dan de noten precies zo te zingen als zij doen. Maar als Ali B, Lange Frans, Gers Pardoel en Kraantje Pappie hun vocale acrobatiek starten haak ik pas echt af. Dat is overigens niks nieuws. Al sinds Extince en Brainpower begonnen met hun Nederlandse raps vraag ik me af wie dat in hemelsnaam koopt. Maar dat vraag ik me ook af van Frans Bauer en het volledige Schlagergenre. Maar er zijn mensen die het leuk vinden dus ik vind het best. Dat vind ik dus ook van het Koningslied. Heel Nederland valt er nu over omdat het boordevol taalfouten zou staan. Ze spreken er lachend schande van en roepen op tot een milde steniging van iedereen die er aan mee heeft gewerkt. Met een meesmuilend glimlachje zodat het vriendelijk oogt en onschuldig overkomt. De tekstschrijvers en deelnemers glimlachen iets minder. Een steen die je voor je kop krijgt van iemand die lacht doet gewoon even veel pijn als een steen van iemand die er kwaad bij kijkt.
Want het is natuurlijk wel makkelijk. Gesterkt door het groene boekje gaan we nu het lied ontleden en zien daar ineens rampzalige zinsconstructies, contaminaties, herhaaldelijke ‘ongepaste’ verwijzingen naar het weer en bovenal grote onduidelijkheid over de plek waar we ons nu ten opzichte van de toekomstige koning bevinden. Toegegeven als sketch was de analyse van Wim Daniels bij Pauw en Witteman erg leuk. Hij had er erg zijn best op gedaan, al moest ik vrijwel direct denken aan de boekbespreking van Herman Koch als Maarten ’t Hart bij Jiskefet midden jaren ’90.
[youtube_sc url=”http://youtu.be/bMyodIHl1Rk”]
Blijkbaar is het ineens retehip om te gaan kijken of een tekst wel klopt. Ik mag hopen dat de heer Daniels geen CD’s van Frank Boeijen koopt. Frank zingt in de verzoening over stuurlui aan wal die hun gal spuwden en over iemand die hem verraden had:
“Of was het die hyena, die jakhals die wacht tot ik neerval”
Als we dan toch gaan kommaneuken, dan vraag ik me af waarom de zin in de verleden tijd begint en ineens in de tegenwoordige tijd doorgaat. Heb ik nog niemand over gehoord. Of luister eens naar Bløf. Nu is ieder nummer van Bløf een klein mysterie en persoonlijk vind ik dat juist charmant, maar het duet met ‘The Counting Crows’ blijft een tekstueel dieptepunt.
“….mijn schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten want er is nog wel wat.”
Zij die het snappen mogen het mij vertellen. Als we meedoen aan eindtoernooien bij het voetbal lijkt alles toegestaan en denken we helemaal niet meer na.
“…Wij houden van Oranje, om zijn daden en zijn doen.”
Nou. Daar kunt u het mee doen. Ik hou van iemand om zijn doen. Maar wie André Hazes in ‘Zij gelooft in mij’ met een rijmwoordenboek bij de TV heeft zien zitten snapt waar dit vandaan komt, maar waarom heeft niemand het hier ooit over gehad. Laatste. Fluitsma en van Tijn over 15 miljoen mensen
“….. dan breekt acuut de passie los en blijft geen mens meer binnen.”
Passie losbreken? Goed u begrijpt mijn punt wellicht. Het is lichtzinnig semi-intellectueel gelul in de marge over niks. Over smaak. Een schilderij van 10 miljoen mag ik niet kut vinden want dan heb ik er geen verstand van, maar een met veel dichterlijke vrijheid in elkaar gestoken nummer voor de koning moet grinnikend kapot. Terwijl niemand er slechter van wordt, het oranjefonds zelfs beter.
Meest teleurstellende vind ik pas dat het koningsnummer er eigenlijk al heel lang is. Ook toen niet geheel vrij van enige controverse. Het zit hem gewoon in de naam. Maar op de dag van de kroning zet ik hem op. De hele dag.
[youtube_sc url=”http://youtu.be/LVwF98Zwi1k”]
If you enjoyed this article please consider sharing it!