• Aorta

    dominoHet moet ergens begin jaren ’80 geweest zijn dat er op televisie in het programma ‘De Eerste de Beste’ een recordpoging getoond werd van twee Amerikanen die een heleboel dominosteentjes hadden neergezet om hiermee het record in het Guinness Book of World Records te verbeteren. Vlak voor het moment suprême liep een onhandige Japanse cameraman een zwik steentjes om waarmee het hele records bijna van de baan was, maar het ging goed. Het werd een milde rage, die ook weer langzaam wegebde totdat er ineens iemand bedacht dat het leuk zou zijn om het record (dat inmiddels al weer tig keer was verbroken) een keer heel scherp te zetten. En dan met miljoenen steentjes meer dan het oude. Domino D-Day was geboren om snel na klachten van Duitse televisiekijkers (nog altijd aangeslagen van die pijnlijke nederlaag op 6 juni 1944) tot Domino Day te worden omgedoopt.

    Op zich was dat best leuk voor een keer, maar Nederland zou dan Nederland niet zijn als we het dan ook tot op de laatste dominosteen zouden uitmelken. Zeg je domino, dan zeg je Hans Kraaij Jr. en ….. Mr. Domino. Dat was een of andere nerd met de naam Robin Paul Weijers die iets gekker van die steentjes was dan gezond voor een mens is. Volgens mij hebben ze een keer of 13 geprobeerd het wereldrecord te breken. Een groep ‘studenten’, die zo slecht Nederlands spraken dat ze mij meer deed denken aan Poolse aspergestekers, zette in een paar weken hele velden rondom een bepaald thema neer. Dat was eigenlijk altijd hetzelfde maar langzaam sloop er iets belachelijks in. Het opzetten van zoveel steentjes is al een pokkenwerk waarbij veel mis kan gaan. Maar als je op een gegeven moment ook gaat proberen je eigen recordpoging te laten mislukken ben je pas echt ver doorgeslagen. Mister Domino had namelijk zogenaamde ‘challenges’ ingebouwd waarbij iemand – doodop van de zenuwen – moest proberen geblinddoekt en met een arm op zijn rug de laatste 40 steentjes in 20 seconden neer te zetten. Dat lukte vaker niet dan wel en dan viel een heel ‘veld’ niet en hadden de Poolse en Roemeense ‘studenten’ alles voor de kat zijn viool opgezet. Buiten het zicht van de camera’s werd de ‘loser’ vervolgens in elkaar getrapt. Een voorbeeld van zinvoller geweld is nauwelijks denkbaar.

    Het is dan ook niet vreemd dat dit programma op een gegeven moment niet meer terug kwam. Officieel omdat er geen sponsors meer te vinden waren, maar eigenlijk omdat het natuurlijk geen kloten voorsteld. Het laatste record is nooit erkent waarmee de stand van 2008 nog steeds het wereldrecord is. Domino Wijers wist 3 seconden nadat de laatste steen was gevallen tot op de steen exact hoeveel stenen er waren gevallen. De commentator had een uur lang precies verteld hoeveel stenen er in ieder thema zaten en de kijkers thuis zagen meer stenen niet dan wel omvallen. Om te voorkomen dat we weg zapten verzekerde hij ons wel keer op keer dat de aorta – de domino levensader – nog liep. Uiteindelijk was het record altijd verbroken en dachten we even: worden we wellicht belazerd? Maar als je bij de aftiteling zag dat Joop van den Ende de producent van het programma was wist je het ineens zeker.

    dominodynamoIk probeer al jaren een iets technischer geschoolde collega te bewegen een soort perpetuum mobile te maken waarop dominosteentjes staan die even snel weer rechtop worden gezet als dat ze omvallen. Ze zijn op een rol geplaatst die exact even snel draait als de valsnelheid van de steentjes. De valrichting is linksom, de rolrichting is rechtsom. Een vergrendelmechanisme gebruikt de middelpuntvliedende kracht om de steentjes rechtop te zetten en houdt ze rechtop tot 4 stenen voor de val. In theorie klinkt dit leuk, maar als het in de praktijk niet werkt is er een andere optie. We zetten een heel groot veld neer zonder kleuren, zonder patronen. gewoon stenen naast elkaar die in halfsteensverband achter elkaar staan. We maken hier een soort omgekeerde oogstmachine voor die de stenen een voor een plaatst in een veld van 100 bij 100 meter. Er staan dan ongeveer 62.500.000 stenen. Dan is er best sprake van een lichte verpulvering van het oude record van 4.000.000 stenen. Een laatste optie is overigens 4 stenen neer te zetten en die 4e steen een mechanisme te laten triggeren die een net met 100.000.000 stenen naar beneden laat vallen in een prachtig wildpatroon.

    Robin Paul Weijers is failliet en daarmee Mr. Domino af. Ik had hem beter gegund, maar het zat er natuurlijk aan te komen U hoort het. Ik ben een fan van het genre. Klompentelevisie van het niveau Carnavalfestival in de Efteling. Als je het alleen nog maar voor het geld doet is het niet echt meer en hoeft het voor veel mensen niet meer. In ieder geval niet voor mij.