• Groot Genfout

  gemeentebord Beek Groot Genhout copyAls ik een blogje probeer te schrijven heb ik vooraf geen duidelijke structuur in mijn hoofd. Wel vind ik dat een verhaal, grappig of serieus, tenminste naar iets toe moet werken. Naar een conclusie of een mening. Wellicht een speldenprik of a ‘little food for thought’ zoals onze Angelsaksische mede-aardbewoners zeggen. Dat geldt voor mijn blogje maar eigenlijk niet minder voor welk verhaal dan ook.

  Dat ik weinig op heb met het journaille mag bekend zijn. Ik vind dat ik daar een goede reden voor heb. Anderen vinden journalisten een ‘heilig’ goed. Nu vind ik dat eigenlijk ook wel, maar er zijn zoveel slechte journalisten die het sacrale nu zo langzamerhand wel van het vak is afgeschreven. Een journalist is kritisch, neutraal, past hoor en wederhoor toe en beperkt zich tot de feiten. Voor een mening is eigenlijk geen ruimte. Daar zijn blogs of columns voor. Maar journalisten kunnen zich niet meer zo vrij bewegen als wij wel niet denken. Als Bert Maalderink een paar vervelende vragen aan bondscoach ‘van Gaal’ stelt dreigt vrijwel direct een cordon sanitaire en kan Maalderink zijn itempjes voor het EK of WK op zijn buik schrijven.

  Maar indien Mart Smeets weer eens diep in de kont van de wielrenners gekropen is en ze geen kritische vragen meer stelt over ‘opvallende’ prestaties, maar zelfs hun gele ‘kankerbandje’ gaat dragen is het mis. En als je er dan na 10 jaar eindelijk achterkomt dat Lance Armstrong de zaak op een schandalige manier heeft belazerd sta je gewoon in je hemd. Maar met het ego van Mart Smeets kun je niet gewoon accepteren dat je jarenlang je werk als journalist niet naar behoren hebt gedaan en schrijf je er een boek over. De titel luidt heel toepasselijk ‘Gepakt!’. Precies Mart! Wij zijn gepakt. Door Armstrong omdat ie doping gebruikte en door het voltallig wielerjournaille omdat die liever vriendjes van de renners wilden zijn om zo de beste ‘leugenaars’ als eerste voor de camera te krijgen voor enkele obligate volzinnen.

  Waarheidsvinding staat in mijn ogen dus centraal. En als je dan over ergens over schrijft moet het bericht op zijn minst een conclusie met nieuwswaarde hebben. Maar steeds vaker lees je berichten in de trant van: ‘Steeds meer snelwegen in Nederland!’. Of: ‘Nederlanders massaal op vakantie’. Blijkbaar moet de krant vol want ik kan er niks mee. Er staat in die artikelen dan ook alleen maar nieuws voor mensen die net na 30 jaar uit een diepe coma zijn ontwaakt. Anderen weten dat allemaal al.

  Schermafbeelding 2013-06-19 om 20.09.45Vorige maand stond in de krant dat er in drie Limburgse families een ‘genfout’ voor zou komen. Nu hoor ik u denken: ‘genfout’. Ja er is genetisch iets met Limburgse families aan de hand waardoor in zeer uitzonderlijke gevallen iemand op zeer jonge leeftijd ineens dood neervalt omdat zijn hart er mee ophoudt. Verkeerde firmware zeg maar. Het artikel was werkelijk het meest abominabele stukje schrijfwerk dat ik eigenlijk ooit in de krant heb zien staan. Het veronderstelt dat mensen ‘gemaakt’ worden als lego bouwwerken waarbij men er nu ineens achter is gekomen dat in een van de blokjes een foutje zit waardoor het hele bouwwerk krakkemikkig in elkaar zit. Wat een onzin! Het is evident dat er genetische afwijkingen bestaan en dat die er voor zorgen dat mensen kanker of andere ziekten krijgen. Maar dat geldt ook voor dyslexie. Als dat ook een genfout is is journalist worden er ook een. En dan stikt het van de genfouten.

  Als je als journalist niks beter te doen hebt dat flarden informatie op vrijwel willekeurige wijze met elkaar in verbinding te brengen. Daar allerlei rampspoedverhalen bij verzint die kunnen gebeuren en vervolgens verzuimd ook maar iets te concluderen, dan is het tijd voor een langdurig verblijf in de bijstand. Het ontbrak er nog maar aan dat er een etymologische verhandeling over het ontstaan van het plaatsje Groot Genhout (bij Beek) bij werd opgenomen. Hoe dat in de loop der jaren langzaam muteert naar Groot Genfout. Ik ben daar laatst doorheen gefietst en sommige inwoners hebben verdacht lang haar en een ongeschoren uiterlijk. Anderen lopen enigszins apart door het dorp en ik schrok pas echt toen ik iemand het licht zag aandoen. Blij dat ik gewaarschuwd was. En nu bent u het ook! Ik heb ook een primeur. Morgen opent de krant met: ‘Crisis in Nederland: steeds minder mensen lezen de krant’.