• Genaaid

    Ziggo-wifi-hot-spotsZiggo heeft groot nieuws! Vanaf vandaag kan ik overal in Nederland gratis gebruik maken van het Ziggo Wifispots netwerk. Ik ben blij. Ik ben heel blij. Want nu kan ik bij vrienden gebruik maken van Wifi zonder dat ik eerst hun wachtwoord hoef te vragen. Het is alleen jammer dat mijn vrienden veelal van het principiële soort zijn en dat soort voorzieningen gelijk uitschakelen, bang dat ze zijn dat dit ten koste zal gaan van hun bandbreedte. Maar ik ben nog altijd blij. Best blij. Ik heb namelijk van Ziggo een modem gekregen met digitale roest op de antenne want het signaal is 3 meter van het apparaat al niet vol meer. Maar nu kan ik dankzij Ziggo op het netwerk van een van mijn buren in mijn eigen tuin toch internetten. Ik weet dat dat eigenlijk niet zo zou moeten, maar het is wel zo.

    Ik had Ziggo kunnen bellen en vragen waarom dat zo is, maar ik ben een zelfstandige jongen. Ik trok mijn portemonnee en kocht een Wifi versterker en was wekenlang weer helemaal blij. Met een investering van slechts 60 euro kon ik tot ver in het plantsoen internetten. En deed dat ook! Gewoon omdat ik blij ben en omdat het kan. Niet dankzij Ziggo, maar ach. En nu komt Ziggo met iets nieuws. Ziggo Wifispots. Volgens de reclame kan ik nu wel gratis overal – zonder zelf gekochte wifi versterker – op straat internetten. Ze hebben het getest in Groningen en daar is aan alle verwachtingen voldaan. Heel Groningen was blij.

    Maar er is een klein ding dat ik niet helemaal begrijp. In de reclame gaan mensen namelijk met zijn allen op straat zitten internetten. Op oranje sinaasappelkistjes. Maar dat lukt nu net niet met Wifispots. Op straat is – zodra je een paar meter van het huis bent – geen signaal meer. Bij veel van mijn buren niet, maar zeker niet bij mij. Ook kun je internetten midden op bijvoorbeeld het Vrijthof in Maastricht vergeten. Niet alleen is daar geen signaal. Er kunnen ook maar 20 mensen gelijktijdig van dat signaal gebruik maken en bij evenementen is dat aantal een spreekwoordelijke druppel op een even zo spreekwoordelijke gloeiende plaat. Het voorziet dus eigenlijk meer in de behoefte binnenshuis dan buitenshuis, maar waarom willen ze mij dan in de reclames precies het tegenovergestelde doen geloven?

    fotoInternet op straat is eigenlijk geen probleem. Daar heb je 3G en binnenkort 4G voor. Op je telefoon wel te verstaan. Dat werkt prima, alleen vragen we er een godsvermogen voor. Dat is ook wel logisch want geen hond belt meer. Ik zag vandaag dat ik 4 dagen geleden voor het laatst had gebeld. Ook SMS-en doe ik niet meer. Ik heb WhatsApp. Dus hoe verdien je dan geld? Door heel veel geld voor data te vragen en dan net te doen alsof dat ook heel erg veel geld kost. Hoeveel dat kan kosten ontdekte ik laatst in Zwitserland. Zodra je de grens overgaat krijg je een SMS-je waarin staat hoeveel bellen, sms-en en internetten kost. In de meeste landen is dat 29 cent per minuut, 10 cent voor een SMS en 55 cent per Mb data. In Zwitserland hebben ze een iets andere prijsstelling. Daar vragen ze met droge ogen € 17,85 per Mb. Op een onbewaakt moment heb ik de telefoon van mijn vriendin geleend en daar (zij mag 35 Mb per dag verbruiken) even de uitslag van de touretappe op gecheckt. Nu is nu.nl als het om data gaat niet zo’n heel vriendelijke site, dus toen ik wist wat ik wou weten was ik 20 Mb verder. In Belgie had me dat al dik tien euro gekost, maar in Zwitserland rekent men daar dus € 357,00 voor. Kijk zo gaan we anno 2013 met onze klanten om. De Zwitsers zijn blij. Maar ik? Ik wacht al met al nog steeds op een echte oplossing. Een die het tegen een normale prijs internetten in binnen- en buitenland mogelijk maakt. Tot die tijd voel ik me toch een beetje genaaid.