• Zeilmeisje

    Een van de meest stompzinnige eigenschappen van Nederlanders is dat ze overal een woord voor moeten maken. Vrijdag is de finale van ‘The voice of Holland’ gewonnen door iemand waar ik de naam niet van onthouden heb, maar die nu al door het leven gaat als het ‘harpmeisje’. Zo had je ook het ‘ meisje van Nulde’, ‘Zeeuws meisje’, Antje het ‘kaasmeisje’ en niet te vergeten het ‘zeilmeisje’.

    Je moet toch wel erg hypoallergeen zijn als je van die hele onzin rondom ‘het zeilmeisje’ niet de meest verschrikkelijke uitslag krijgt. Niet alleen vanwege de naam, maar ook van het windwicht zelf. Los van het feit dat het volgens mij best raar dat een meisje van 13 over een eigen oceaanwaardig schip beschikt, en dat haar vader en moeder dit de normaalste zaak van de wereld vinden, is het natuurlijk ook volkomen ridicuul. Omdat de druk van de media te groot werd – en in Nederland uiteindelijk altijd alles moet kunnen – zijn de instanties gezwicht en hebben haar deze reis laten maken op voorwaarde dat ze onderweg zou blijven leren. Achteraf blijkt nu dat ze onderweg geen ene flikker heeft gedaan, en dat haar vader hiervoor een paar keer door de instanties op het matje is geroepen, maar daar gaan we het nu vast niet meer over hebben. ‘Poldermentaliteit’ noemen we het dan.

    Maar het meisje is dus aangekomen in Sint Maarten. Een record is het niet omdat ‘Guinness’ uiteindelijk liever geen ‘zeilpeuters’ wil gaan vermelden. Wel voer ze inmiddels onder de Nieuw-Zeelandse vlag en naar verluid wil ze daar nu gaan wonen. Want zo doen zeilmeisjes van 16 dat. Die gaan niet op kamers en studeren. Nee, die gaan in Nieuw-Zeeland wonen en werken bij de McDonalds. Ze koopt daar waarschijnlijk een huis, schrijft daar een boek (als dat nog lukt tenminste) en verveeld zich binnen een jaar natuurlijk compleet te pletter.

    Mij en mijn collega’s deed het hele verhaal enigszins denken aan het spel ‘de Kolonisten van Catan’. De uitbreidingsset ‘Zeevaarders’ hebben we nu gehad en ik stel voor dat ‘Ruimtevaarders’ de volgende wordt. Ongetwijfeld is ze namelijk al in bezit van een ‘Space Guppy’ en daarom zal ze – als de instanties in Nieuw Zeeland het goed vinden tenminste – medio 2013 met een drietraps raket richting Pluto worden afgeschoten. Goed ver weg graag. Haar ouders vinden het nu al goed.