• Apple

    Na vele malen uitstel is het er dan toch van gekomen. Ik heb mijn iMac gekocht. Nu zal ik het dievengilde op advies van mijn zus niet direct op ideeēn brengen door de exacte locatie van mijn iMac in deze post te vermelden, maar het is ergens in Maastricht. Ik ben zeer verguld met mijn aankoop al moet ik verklappen dat ik eigenlijk geen zak van Apple’s besturingssysteem OS X Lion afweet. Dus toen ik gisteren om 21.00 uur de oude computer een klein beetje opzij had geschoven en die bak van 27″ er voor op de plaats had gezet had ik een ‘Wat nu?’-moment. Ik kan me herinneren dat mijn vader ergens in de jaren ’80 een Commodore 64 kocht en ongeveer hetzelfde dacht toen dit -inmiddels – fossiel stukje homecomputing eenmaal aan werd gezet. Op een Commodore 64 verscheen een tekst en werd nagenoeg iedere input van een leek direct afgestraft met de melding ‘SYNTAX ERROR’.

    Dat had ik gisteren dus ook toen ik mijn nieuwe iMac aanzette. Ik heb al eens verteld over mijn NAS. Die netwerkschijf die kan toveren. Op het scherm van mijn nieuwe computer werd direct melding gemaakt van het bestaan van dit geweldige apparaatje. Toen ik er verbinding mee ging maken had mijn nieuwe computer een iets minder sympathieke mededeling: ‘ Dit apparaat ondersteunt deze versie van de besturingssoftware niet’ . Met andere woorden: ‘Zoek het maar lekker uit.’. Nou, ik zal iedereen de details van deze foutmelding besparen, maar hij kwam er in het kort op neer dat Apple vindt dat de apparaten van andere leveranciers niet veilig genoeg zijn om te mogen connecteren met deze ‘keizer’ onder de computers.

    De oplossing was nogal een zoektocht. Dat wil zeggen; ik had de oplossing op internet gauw gevonden, maar dat kwam er op neer dat ik een riedeltje commando’s moest gaan uitvoeren zonder ook maar het minste benul te hebben wat ze betekenen. En daar ben ik niet goed in. Gisteren lukte het dan ook voor geen meter en heb ik om 22.00 uur de pijp aan Maarten gegeven. Vandaag heb ik het probleem wel definitief opgelost. Ik ben net begonnen met het importeren van mijn mp3’s in iTunes. Daar zal ie morgenochtend wel klaar mee zijn. Mijn oude computer staat er een beetje triest naast. Ik kan hem nog niet afserveren, want er staan me nog heel wat installatie-uitdagingen te wachten voordat ik dat ‘oude’ kreng met een sierlijke boog in de container van het milieupark mik.